Magyar gazdaság

Adó csavar: Házhoz szállítva olcsóbb lehet a pizza

Csak a termékértékesítés keretében nyújtott, eredetileg kedvezményes áfakulcs alá tartozó termékeknél szabad érvényesíteni a 18 százalékos adómértéket – hívta fel a figyelmet a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A szervezet honlapján közzétett tájékoztató rámutat: a vonatkozó uniós irányelv végrehajtási rendelete egyedi rendelkezéseket tartalmaz az éttermi, illetve vendéglátó-ipari szolgáltatások meghatározására. Ezek a friss rendelkezések július 1-jén Magyarországon is hatályba léptek.

A változás lényege: a jövőben más-más áfa terheli az olyan termékeket, mint a pizza vagy a péksütemények, annak függvényében, hogy azokat „csak” értékesítik vagy pedig vendéglátóhelyi szolgáltatás keretében nyújtják. Amennyiben ugyanis klasszikus értelemben vett éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásról van szó, akkor az új rendelkezések szerint ez szolgáltatásnyújtásnak számít. Ez nem tartozik a kedvezményes adómérték alá, vagyis utána 25 százalék áfát kell felszámítani.

Akkor azonban, amikor termékértékesítésként valósul meg az adott termékek eladása, érvényesíteni lehet a 18 százalékos kedvezményes áfakulcsot. Ez utóbbi körbe tartozik az elvitelre történő értékesítés, vagy például a pizza házhoz szállításos értékesítése.

Azon termékeknél, amelyek nem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, és azokat szokásosan a vendéglátás keretében is kiszolgálják, ilyen elhatárolási szempontokat nem kell mérlegelni, hiszen nincs különbség az adómértékben.

vendéglátóipar péksütemény házhozszállítás adó pizza
Kapcsolódó cikkek