Magyar gazdaság

Ennyi lehet a Mol-ügylet teljes tranzakciós költsége

A Mol 21,2 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásával összefüggő teljes ügyvédi megbízási díj legfeljebb 235 ezer euró (62,2 millió forint) lehet, a teljes tranzakciós költség pedig nem haladja meg a 75 millió forintot - derül ki a nemzeti fejlesztési miniszter ellenzéki parlamenti képviselő kérdésére adott írásbeli válaszából.

Vadai Ágnes (MSZP) az Országgyűlés honlapján elérhető írásbeli kérdésében egyebek között az iránt érdeklődött, hogy miként választották ki a Mol-ügyletben közreműködő ügyvédi irodát, és hogy az milyen díjazásban részesült. Fellegi Tamás - az Országgyűlés honlapján ugyancsak elérhető - válaszában kifejtette, hogy az irodát a tapasztalata, felelősségbiztosításának mértéke és az alapján választották ki, hogy londoni és moszkvai irodái révén "képes volt integrált magyar, angol és orosz jogi tanácsadást nyújtani."

A teljes megbízási díj az ügylet zárásáig 235 ezer euró lehet, az összeg magában foglalja a szerződés tárgyalását megelőző, előkészítő időszakban felmerült jogi tanácsadás díját, az iroda valamennyi költségét és a későbbiekben ellátandó ügyvédi feladatok díját is.

A teljes tranzakciós költség a tranzakciós érték 0,015 százaléka (15 ezreléke), ami nem haladja meg a 75 millió forintot - áll a miniszteri válaszban, amelyben Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy "a Nemzeti fejlesztési Minisztérium nem vett igénybe pénzügyi tanácsadót, befektetési bankot, ami a hasonló nagyságrendű ügyletekkel összevetve nagyon jelentős tranzakciós költségmegtakarítást eredményezett".

Az ellenzéki képviselő kérdésében idézi a adásvételi szerződés egyik pontját, amely szerint "A Szerződés több példányba kerül aláírásra, angol, orosz és magyar nyelven, amelyek mindegyike eredetinek tekintendő és amelyek együttesen alkotnak egy okiratot". Ezzel kapcsolatban Vadai Ágnes azt kérte, hogy "a teljesség érdekében" az orosz és az angol nyelvű változatot is küldjék meg részére.

Válaszában Fellegi Tamás kifejtette, hogy "a kormány a részvény adásvételi szerződés teljes szövegét nyilvánosságra hozta". A miniszter hozzátette: az ellenzéki képviselő előzetes időpont-egyeztetés után, a minisztérium épületében betekinthet az angol és az orosz változatba.

Szurgut ügyleg állami megvásárllás NEFMI Mol költség Fellegi Tamás
Kapcsolódó cikkek