Magyar gazdaság

Folytatódik a fűnyírás: munkavállalói jogok sora szűnhet meg

Munkavállalói jogok sorát szüntetné meg az új munka törvénykönyve. A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután tette közzé a kormány internetes oldalán az új – várhatóan január elsején életbe lépő – Mt. tervét.

A foglalkoztatás rugalmasságát segíti az új munka törvénykönyve (Mt.), amely több lehetőséget kínál a munkaadók és munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra – nyilatkozta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára annak kapcsán, hogy a kormány közzétette az új jogszabályra vonatkozó javaslatát. Dávid hozzátette: a korábbi, 1992-ben született Mt.-t a lebomló nagyipar „testére szabták”, az új ezzel szemben a kis- és középvállalkozói szektor sajátosságaira épül.

A Nemzetgazdasági Minisztérium péntek délután tette közzé a kormány internetes oldalán az új – várhatóan január elsején életbe lépő – Mt. tervét. A vitára bocsátott dokumentum szerint változik a rendkívüli munkavégzés kifizetése, a szabadság kiadása, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás is.

A javaslat szerint a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással a hatályos törvény szerinti védelmi időszakban lévő munkavállalóit. A táppénzen lévők, a várandósok, a szülési szabadságon lévők, a gyermekgondozás, illetve a hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás, amely a védelmi idő lejártát követő napon kezdődik. A felmondási idő rendes felmondás esetén legalább 30 nap, míg a jelenlegi jogszabály szerint ez maximum egy év is lehet.

A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt rendes felmondással is megszüntetheti felszámolási vagy csődeljárás időtartama alatt, a munkavállaló tartós alkalmatlansága esetén, illetve ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. A munkaadó a rendes felmondást határozatlan idejű munkaszerződésnél nem köteles indokolni. Az új Mt.-ből kikerülne az is, hogy a munkavállaló munkaviszonyát az irányadó öregségi betöltését megelőző öt éven belül csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.

Ha a parlament is elfogadja az előterjesztést, akkor megszűnik a műszakpótlék, és változik a bérpótlék: a javaslat vasárnapi munkavégzés esetén előírja a bérpótlék fizetését.

munkaviszony munkavállalók rendes felmondási idő felmondás
Kapcsolódó cikkek