Magyar gazdaság

Havi 57 ezer közmunkáért, heti részletekben

Részletekben, hetente fizetik ki azt a havi 57 ezer forintot, amit a munkavégzés alapján a jövőben utalnak ki a közmunkát végzőnek – árulta el Pintér Sándor belügyminiszter.

A heves vitákat kiváltó, belügyminisztériumi felügyelet alá került közmunkaprogramról a Magyar Nemzet Pintér Sándorral készített pénteki interjújában láttak napvilágot új részletek. A belügyminiszter szerint ez az 57 ezer forint lényegesen jobb körülményeket biztosít majd az eddig más szociális juttatásokból élők számára.

A jelentkezők az állattartás, a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén kaphatnak munkát, továbbá a munkaterülethez kapcsolódó oktatáson is részt vehetnek. A közmunkásokra az új beruházásoknál és a katasztrófavédelemben is számítanak.

A program célja – hivatalos álláspont szerint – az, hogy a munkanélkülivé vált állampolgárok ne a szociális támogatásra építsenek. Egyesek viszont a munkatáborok előképét látják kirajzolódni a tervekből, malenkij robotot emlegetnek. Pintér erre reagálva elmondta: csupán munkalehetőség biztosításáról van szó, nem pedig kötelező munkavégzésről. Hozzátette azonban, hogy aki nem jelentkezik közmunkára, esetleg nem kap majd más szociális juttatást.

A belügyminiszter Papp Károlyt nevezte ki a programot irányító helyettes államtitkárnak, így a rendőr tábornok irányítása alá kerül a közmunkaprogram és a közmunkaalap forrásainak felhasználása.

közmunka bér Pintér fizetés
Kapcsolódó cikkek