Magyar gazdaság

Könyörögnek az íreknek, hogy vegyenek hűtőszekrényt

Az ír lakosság a válság hatására rendkívüli mértékben visszafogta költéseit, miközben a kormány számtalan módon igyekszik rávenni a polgárokat arra, hogy fogyasztásukkal élénkítsék a gazdaságot.

Az ír kiskereskedelem forgalma kétszer olyan sebességgel csökken, mint az eurózónában mért átlag, az írek az idei első negyedévben 1,9 százalékkal kevesebbet költöttek, mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. A két éve nem látott tempójú esésnek komoly következményei vannak, hiszen a lakossági fogyasztás az ír gazdaság 53 százalékát teszi ki.

Dublin igyekszik megfordítani a trendet, ennek keretében a pénzügyminisztérium bejelentette: július elsejétől széles körben 13,5 százalékról 9 százalékra csökken az áfa. Michael Noonan miniszter emellett igyekszik meggyőzni az íreket arról, hogy cseréljek le régi hűtőszekrényeiket és mosgóépeiket.

A KBC Ireland szakértője a Bloombergnek elmondta : egy egész generáció változtatott szokásain és számolta fel a fogyasztási kultúrát. Austin Hughes megfogalmazása szerint az írek mind mélyebbre bújnak a rókalyukakban és csak az óriási akciók csalogathatják elő őket. Ez a viselkedés érhető, tekintve, hogy 2007 óta 15 százalékkal zsugorodott az ír gazdaság, a pedig háromszorosára, 14,2 százalékra emelkedett. Az adóemelések és a szociális juttatások csökkentésének hatására az átlag ír háztartás évi 1 200 euróval kevesebbel gazdálkodhat és tovább növekedhet, hiszen 2012-ben a kormány 4 százalékkal csökkenti a deficitet.

deficit fogyasztás adóemelés írország ír kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek