Magyar gazdaság

Lecsapnak a "sztár" könyvvizsgálókra - Véget érhet a "Négy Nagy" uralma

Az EU pénzügyi biztosa által ismertetett tervek szerint a jövőben megtilthatják a tanácsadási szolgáltatások nyújtását azoknak az auditáló cégeknek, amelyek az adott cég könyveit is vizsgálják.

Michel Barnier az Európai Auditorok Szövetségének Brüsszelben tartott konferenciáján arról beszélt, hogy a részletes elemzés során a szektor bizonyos gyengeségeit fedezték fel. A Reuters emlékeztet arra, hogy az auditáló cégek nem szerepeltek jól az elmúlt években, hiszen több olyan vállalatot és pénzintézetet is problémamentesnek ítéltek meg, amelyről később kiderült, hogy túl alacsony tőke mellett túl nagy kockázatot vállalt.

Az a "Négy Nagy" uralja, nevezetesen a KPMG, az Ernst and Young, a Deloitte és a PricewaterhouseCoopers, amely cégek az Európában tőzsdén jegyzett vállalatok 80 százalékának a könyveit, mérlegeit vizsgálják.

Michel Barnier novemberben terjeszti elő azt a javaslatot, amely az auditori szakma megreformálását célozza. A jogszabály korlátozná vagy esetleg tiltaná is az üzleti tanácsadást azokban az esetekben, amikor a könyvvizsgáló cég az adott vállalat mérlegeit is auditálja. A biztos tervei szerint az auditorok rotációs rendszerben dolgoznának, hogy ne forduljon elő a jelenleg megszokott gyakorlat, amikor évtizedeken keresztül dolgozik egy auditor ugyanannak a cégnek. Emellett megkönnyítenék a négy nagyon kívüli versenytársak piacra lépését és bizonyos esetekben kötelezővé tennék a pályázat kiírását az auditációs megbízások terén.

Az ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) nem fogadta kitörő lelkesedéssel a javaslatokat. Mint közleményükben írják, azoknak a könyvvizsgálati előírásoknak a meggondolatlan változtatásai, amelyek  több költséggel, azonban annál kevesebb haszonnal járnak, megkérdőjelezhetik az audit pénzügyi válságban betöltött szerepét  - figyelmeztet a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szakmai szervezete.

 

auditál Deloitte könyvvizsgáló szabályozás PricewaterhouseCoopers EU KPMG auditor Ernst and Young
Kapcsolódó cikkek