Magyar gazdaság

Rekordtöbblet lehet az idén

Ismét kiugró volt a külkereskedelmi többlet, májusra 720 millió eurós aktívumról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. Az előzetes számok alapján az export 18,8, az import 14,2 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál – euróban mérve.

Főként a kivitelben volt érzékelhető a gyorsulás, áprilisban még csak 13,2 százalékkal bővült, míg akkor a behozatal 13,8 százalékkal emelkedett, és a külkertöbblet is kisebb volt a mostaninál, a 480 millió eurót közelítette. A friss adatokat kedvező meglepetésként értékelte Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető közgazdásza. A gyenge importdinamikában a szakértő szerint szerepet játszik a német konjunktúra mérséklődése, emellett a hazai kereslet lassú talpra állásáról is tanúskodik.

Az első öt hónap külkereskedelmi többlete a kiugró májusi adattal már a 3,2 milliárd eurót is meghaladta, közel egymilliárdot javult a tavalyi azonos időszakhoz képest. A gazdaság külső egyensúlyában így továbbra is jelentős szerepet játszik a reálgazdasági többlet, amely az adósságmutató mérséklődésében csapódik le finanszírozási oldalról. Kondrát a 2011-es külkereskedelmi többletet 6,5-7 százalékra várja, vagyis 1-1,5 milliárd eurós növekedést prognosztizál éves szinten, ez újabb történelmi csúcsnak felelne meg.

A májusi számok megerősítik azt a feltételezést, hogy a már-ciusi japán katasztrófa globális hatása sokkal nagyobb lehetett, mint a szakértők gondolták. A termelés azonban már kezd visszaállni az eredeti trendre, ezért júniusról jó eséllyel a tavaszinál kedvezőbb statisztika jelenhet majd meg.

KSH aktívum kondrát MKB többlet
Kapcsolódó cikkek