BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlmunka, felmondás, szabadság - Ezek a fő gondok a Liga szerint

A LIGA Szakszervezetek értékelése szerint szinte nincs az új Munka törvénykönyve tervezetének olyan szakasza, amely ha apró eltérésként is, de ne hátrányosan érintené a munkavállalókat.

A LIGA szerdai közleménye szerint a javaslat koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: több garanciális elem elveszíti garanciális jellegét, mivel azoktól a kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, miközben a hatályos szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik.

A szakszervezeti jogok megnyirbálása következményeként csak csekély lehetőség marad arra, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - áll a közleményben, amely megjegyzi, hogy a LIGA az új koncepció megjelenése óta folyamatosan dolgozik annak kiértékelésén. Most első verzióban értékeli a javaslatot.

A szakszervezet szerint a munkaviszony megszüntetése a munkáltató részéről egyszerűbb lesz, megszűnik a felmondási tilalom, a tervezetben nincs védett kor, s nincs lehetőség a szakszervezet jogi képviseletére a felmondás miatt indított munkaügyi perben. Megszűnik a szakszervezeti tisztségviselők védelme is.

A munka díjazásakor megszűnik a műszakpótlék, s a rendkívüli munkavégzést a munkáltató pótlék helyett szabadidővel kompenzálhatja. Valószínűleg megszűnik a garantált bérminimum, illetve a munkáltató nem lesz köteles a havi munkabérről írásos elszámolást adni.

A LIGA szerint a rendkívüli munkavégzés, túlóra felső határa 300 órára emelkedik, a munkaidő-beosztás utólag módosítható, s a munkaközi szünet nem lesz része a munkaidőnek. A szabadság mértéke csökken, kiadása a munkavállalókra nézve kedvezőtlenül változik.

Szűkül a munkáltató kártérítési felelőssége is, miközben a munkavállaló ezzel szemben a jelenleginél jóval szélesebb körben, teljes kártérítéssel tartozik az általa okozott károkért. Bevezetik a munkavállaló által fizetendő, akár egyhavi alapbérnek megfelelő összegű munkavállalói biztosítékot is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.