Magyar gazdaság

A törökök miatt száguld a marha ára - Félrevezető agrár drágulás

Nem kevesebb mint 80,8 százalékkal nőttek a gabonaárak 2010 júniusa és ez év azonos időszaka között, ez jelentősen meghaladja az összes növényi termék önmagában is figyelemre méltó 46,7 százalékos éves drágulásának mértékét.

Az élő állatok és állati termékek ára ezen időszak alatt csak 15 százalékkal emelkedett. A búza és a kukorica betakarítása ekkor még nem kezdődött meg, ezért a kereskedelemben csak kis mennyiségek cseréltek gazdát, jellemzően magasabb áron, mint az előző hónapban. Júniusra azonban az árpaértékesítés mennyisége a betakarítás következtében megugrott, így a főként takarmányként és sörgyártáshoz használt gabona ára a tavaly decemberi értékre mérséklődött.

A vágóállatok termelői ára júniusban 14,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A vágómarháé kiemelkedően, 52,9 százalékkal nőtt, ennek oka egyértelműen a fokozott török kereslet volt. Ennél jóval kisebb mértékben emelkedett a vágóbaromfié (20,9 százalékkal) és éves alapon a vágósertésé (1,1).

Miután a tavalyi nyomott sertésárak miatt a tenyésztők közül kényszerültek sokan feladni tevékenységüket, mára az a helyzet állt elő, hogy a húsipar szorult a hónapok óta lassan dráguló sertéshús és a kereskedelmi árak közé – nyilatkozott a Világgazdaságnak Éder Tamás. A Hússzövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke hozzátette: idén júniusban már 320-330 forint feletti kilónkénti élősertés-árral kellett számolniuk a feldolgozóknak.

A hónapok óta tartó drágulást azonban szinte képtelenség elismertetni a kereskedelemmel. Éder szerint a mostani adatok ezért némileg megtévesztők lehetnek. Tavaly június után kezdtek csökkenni a sertésárak, majd az év végére a tenyésztők többen csökkentették állományukat, és ekkoriban döntött az a magántárolási támogatások megadásáról is, amellyel további sertéshúst vont ki a piacról. Ennek februártól lett meg az eredménye, azóta lassan, de biztosan nőnek a sertésárak.

Ezért az 1,1 százalékos éves drágulás kissé félrevezetően mutatja a mostani helyzetet – összegezte Éder. A jelenlegi árkorrekció azonban nem elegendő a tenyésztők korábban felhalmozott veszteségeinek teljes fedezésére, ezért további állománycsökkenés sem zárható ki. Ennek eredményeképp hamarosan hárommillió alá olvadhat a hazai sertésállomány – vélekedett az elnök.

élelmiszer aratás húsipar agrárár sertésár
Kapcsolódó cikkek