Magyar gazdaság

Az AC Milan is fizeti az olasz adósságcsökkentést

A mintegy 45 milliárd euróra rúgó megszorító csomag részeként szolidaritási adót vezetnek be Olaszországban, amelyet a vagyonos rétegnek kell fizetnie. A várt bevételekhez számos neves olasz labdarúgó is hozzájárul, a klubok már jelezték, hogy nem vállalják át a focisták plusz költségeit – derül ki a Die Presse összeállításából.

Az óriási adósságheggyel küzdő Olaszországban a neves labdarugó csillagoknak is a kasszához kell járulniuk. Ezúttal azonban nekik kell jelentős összeggel hozzájárulniuk az csökkentéséhez és költségvetési lyuk betöméséhez. Az úgynevezett szolidaritási adót kell fizetnie ugyanis minden olyan olasz állampolgárnak, akinek az éves jövedelme meghaladja a 90 ezer eurót. Az mértéke 150 ezer euróig 5 százalék, afelett pedig 10 százalékos teher sújtja a vagyonosabbakat.

Az AC Milan közleményben tudatta, hogy a szolidaritási adó szinte minden játékost érint, így a klubok nem vállalják át az ezzel járó többletterheket. Így az adót teljes mértékben a labdarúgóknak kell megfizetniük. A klub vezetője szerint reméli, hogy a játékosok megértik és elfogadják a klub döntését. Máskülönben  - fogalmazott Adriano Galliani – meg kell magyarázniuk az, hogy azok, akik évente tíz millió eurót keresnek, miért is ne járuljanak hozzá az állami adósságcsökkentéshez.

Az olasz kormány múlt pénteken fogadta el a 45 milliárd eurós takarékossági csomagot a következő két évre azért, hogy egyensúlyban legyen a 2013-as költségvetés, ahogy azt az Európai Központi Bank igényli.

AC Milan Berlusconi Olaszország labdarúgó szolidaritási adó adósságcsökkentés
Kapcsolódó cikkek