Magyar gazdaság

Bespájzol aranyból Chávez

Hazamenekíti külföldi bankokban lévő aranyát Venezuela az amerikai és az euróövezeti gazdasági válság fokozódásától tartva. Az országot 1999 óta irányító elnök, Hugo Chávez bejelentése szerint összesen több mint 200 tonnányi, 11 milliárd dollár értékű aranyat hoznak majd haza, amelyet a helyi központi bankban helyeznek el.

 A legtöbb nemesfémet a brit központi bankból kell majd „kiszabadítani”, emellett a brit Barclaysből, HSBC-ből és Standard Chateredből, a francia BNP Paribas-ból, a kanadai Bank of Nova Scotiából és az amerikai JPMorgan Chase-ből is kiveszik a venezuelai aranykészleteket.

„Ezekben a nyugtalan időkben jobb, ha visszahozzuk vagyontárgyainkat, jelen esetben aranyunkat, és itt a trezorban tartjuk őket” – indokolta a lépést Chávez külföldi hírügynökségi jelentések szerint. Venezuela összesen 17,9 milliárd dollárnyi aranytartalékkal rendelkezik, ennek mintegy hatvan százalékát külföldön helyezték el. A dél-amerikai ország kormánya emellett azt tervezi, hogy diverzifikálja egyéb eszközökben lévő tartalékait. Ennek keretében a devizatartalékok egy részét feltörekvő országokbeli, azaz brazil, kínai, orosz és indiai valutába csoportosítja át, részben „az amerikai dollár uralma” elleni küzdelem jegyében.

Chávez egyúttal közölte azt is, hogy egy rövidesen kibocsátandó rendelettel államosítja a helyi aranyipart. Ezt azzal indokolta, hogy így jobban ellenőrizhetik a termelést, és hatékonyabban léphetnek fel az illegális aranykitermelőkkel szemben. Az aranykitermelést egyébként már 1965-ben államosították Venezuelában, 1977 óta pedig az állam kezében vannak a kutatáshoz fűződő jogok is, így egyelőre nem világos, mindehhez képest mennyi újat jelent a mostani intézkedés.

Az ország egyik legnagyobb aranybányája az orosz Rusoro Mining kezében van – a kanadai Chrystallex International engedélyét már februárban visszavonták, bányáját átvette az állam, emiatt nemzetközi pereskedés vár a kormányra. Venezuela az elmúlt években sorozatosan hajtott végre államosításokat számos iparágban, például bányászatban, valamint a vegy-, az olaj- és fémipari, valamint a telekommunikációs szektorban.

Az amúgy rendkívül agilis, a jövő évi választásokon is indulni kívánó Chávez az elmúlt időkben kisebb kényszerszünetet volt kénytelen beiktatni rákbetegsége miatt. A Kubában gyógykezelt politikus kemoterápiát kapott, haja hullásnak indult, egy daganatot pedig eltávolítottak a testéből. A megpróbáltatásokat ezzel együtt jól viseli: nemrég a televízióban közvetített kormányülés közben beszélt betegségéről, és demonstratívan bevette a gyógyszerét. Augusztus elején pedig már teljesen kopaszon jelent meg új miniszterei eskütételén, majd kisgyerekkori képét felmutatva így szólt: „Most megint a régi a frizurám.”

HSBC arany standard chartered aranykitermelés Chavez
Kapcsolódó cikkek