Magyar gazdaság

Csodára vár a csőd szélén lévő Pest megye - Ételre sem futja

A tankönyvhelyzethez, a közétkeztetéshez, a könyvtárhoz is keresik a mentőöveket az önkormányzatnál.

„Ez már nem rajtunk múlik, a működőképesség határához érkeztünk, sőt, talán már túl is léptünk azon” – mondta a Világgazdaságnak Ambrus András, a Pest Megyei Önkormányzat sajtófőnöke. A nagy anyagi bajban lévő megye a fizetésképtelensége miatt sorozatosan szembesül újabb és újabb problémákkal, s ugyan ezekre eddig általában tudtak legalább ideiglenes megoldást találni, az egyik költségvetési lyuk betömése után szinte azonnal jön egy újabb.

Legújabban azért kerültek a hírekbe, mert a tankönyvterjesztők ellenük is bojkottot hirdettek, miután még a tavalyi tartozásukat sem fizették ki abból az összegből, amelyet a rászorulók tankönyveinek a megvásárlására utalt nekik az állam. Ambrus elmondása szerint egy 50 millió forintos hátralékról van szó, ezt azonban most nem tudják honnan előteremteni, végső esetben használt tankönyvekkel kezdik a diákok a szeptembert. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy konzultációba kezd az érintettekkel a gyors megoldásért.

A sajtófőnök kérdésünkre elmondta: ezalatt azt kell érteni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium küldött nekik egy levelet, amelyben megkérdezték, tudja-e a megye finanszírozni a tankönyvvásárlást, ők pedig válaszoltak, hogy nem. Most az államban bíznak, hogy onnan érkezik mentőöv.

Pedig amikor elkezdődik az iskolaév, nemcsak az lesz a kérdés, miből tanulnak a diákok, hanem az is, hogy mit ehetnek. A megyei közgyűlés a pénteki ülésén felhatalmazta Szűcs Lajos elnököt, hogy bontsa fel a szerződést a HunGast Kft.-vel, amely eddig a megyei intézményekben a közétkeztetést végezte, s amely a tartozások miatt még tavasszal beszüntette a szolgáltatást. A megoldást a helyi vállalkozók bevonása jelentheti.

A megyei könyvtár megmentéséhez szükség lesz Szentendre segítségére is – ez a város ad helyet az intézménynek –, viszont ebben valóban sikerrel járhatnak. Csütörtökön a hvg.hu még arról írt: olyan költségcsökkentésre lenne szükség, amely gyakorlatilag a könyvtár megszüntetését jelentené. Ambrus lapunknak elmondta: a helyzet azóta megváltozott; megkérték a szentendrei önkormányzatot, hogy az intézmény költségvetésének a felét – 32 millió forint – vállalják át, a kisváros vezetői pedig nyitottak a kérésre.

A helyzet rendezéséhez mindenképp állami segítséget venne igénybe Pest megye. Kérdésünkre, hogy ez mennyiben több a csodavárásnál, Ambrus András annyit mondott: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak kiutalandó állami segítségben bíznak, valamint Nyitrai Zsolt államtitkár is ígért nekik 115 millió forintot.

A nagyság átka

Pest megye az ország legnépesebb megyéje, ez lehet az egyik legfőbb oka annak, hogy a már csődöt jelentett Heves után most ők vannak a legnagyobb krízisben. Emellett a területet nézve is a harmadik legnagyobbak, ennek pedig most olyan hátrányai is vannak, hogy 34 iskolát kell fenntartaniuk.

A HunGast Kft.-nek jelenleg mintegy 1,2 milliárd forinttal tartoznak. Ezt is fedezné az önhikis támogatás: 2,5 milliárdot kértek az államtól. Az első részletek közül ők kapták a legtöbbet, 591 millió forintot.

A HunGast Kft.-nek jelenleg mintegy 1,2 milliárd forinttal tartoznak. Ezt is fedezné az önhikis támogatás: 2,5 milliárdot kértek az államtól. Az első részletek közül ők kapták a legtöbbet, 591 millió forintot. -->

Pest csőd önkormányzat HunGast megye
Kapcsolódó cikkek