Magyar gazdaság

Esztergom: összeomolhat a városi közigazgatás

Akár a közigazgatás is összeomolhat Esztergomban Tétényi Éva polgármester szerint, személyi és politikai okok miatt.

A független városvezető a távirati irodának adott közleményében sötét jövőképet festett Esztergomról, az illetékes minisztérium pedig szinte azonnal cáfolt. A politikai állóháborúból és az ebből is fakadó gazdasági káoszból kivezető út eközben továbbra sem látszik.

Az esztergomi jegyző jelenleg épp szülési szabadságra készül, a helyettesítése pedig nem megoldott, mivel az aljegyző, valamint a jegyzői iroda vezetője is más településeken vállalt felelős megbízatást – tájékoztatott Tétényi Éva, hozzátéve: e problémák mellett tovább folytatódik a szakemberek elvándorlása is a városházáról.

A polgármester nemrég még arról beszélt: a város nemsokára ott tarthat, hogy a pénzügyi osztályon nem lesz aláírásra jogosult személy, vagyis nem lesz, aki az önkormányzati kifizetéseket engedélyezze. Ha pedig már például segélyeket sem tudnának fizetni, az a gazdasági mellett szociális szempontokból is katasztrófa közeli helyzethez vezethet.

A képviselő-testület fideszes többsége további negyvenfős létszámleépítésről határozott, Tétényi erre is hivatkozott, amikor az összeomlásról írt. Mivel a polgármesteri kabinet különösen szűk, önkéntesek segítségére szorulnak, ők nemritkán egy teljes munkanapnyi időt is az ottani feladataikkal töltenek.

Tétényi emlékeztetett arra is: lassan egy hónapja már, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszterhez fordult, azzal a kéréssel, hogy a minisztérium nevezzen ki kormánybiztost Esztergomba, aki független moderátorként segíthetné a polgármester és a testület ellentétét feloldani. A miniszterelnöki személyes beavatkozás is régóta szerepel Tétényi Éva kívánságai közt, ahogy az is, hogy válasszanak mellé alpolgármestert – eddig egyiket sem sikerült elérnie.

KIM: Nem kell további lépés

Nem indokolt kormánymegbízott kinevezése Esztergomba – reagált a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Tétényi Éva közleményére. A minisztérium szerint folyamatos a párbeszéd a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetője, az egyébként fideszes parlamenti képviselő Czunyiné Bertalan Judit, valamint Tétényi között.

Érdekesség, hogy a minisztérium ellentmond ebben az ügyben a miniszterelnöki szóvivőnek, Szijjártó Péter ugyanis úgy tájékoztatta a sajtót az esztergomi polgármester közleményének megjelenése után, hogy Tétényi kérése megérkezett a KIM-hez. Az ő tájékoztatásuk szerint azonban nem kaptak ilyen megkeresést.

Érdekesség, hogy a minisztérium ellentmond ebben az ügyben a miniszterelnöki szóvivőnek, Szijjártó Péter ugyanis úgy tájékoztatta a sajtót az esztergomi polgármester közleményének megjelenése után, hogy Tétényi kérése megérkezett a KIM-hez. Az ő tájékoztatásuk szerint azonban nem kaptak ilyen megkeresést. -->

képviselőtestület közigazgatás esztergom tétényi éva
Kapcsolódó cikkek