BUX 38,644.57
-1.50%
BUMIX 3,853.23
+0.02%
CETOP20 1,945.79
-0.35%
OTP 8,530
-5.33%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
0.00%
-1.40%
+0.42%
ZWACK 17,450
+0.29%
0.00%
ANY 1,600
-0.62%
RABA 1,145
-1.72%
0.00%
-3.62%
-1.35%
+0.47%
0.00%
-5.14%
-1.90%
0.00%
-0.54%
OTT1 149.2
0.00%
-2.24%
MOL 2,560
+2.24%
+0.77%
ALTEO 2,270
+3.18%
0.00%
+1.87%
EHEP 1,545
-3.13%
0.00%
+0.79%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+0.35%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
0.00%
-1.16%
-7.46%
0.00%
+0.96%
NUTEX 10.85
+2.36%
GOPD 12,000
0.00%
OXOTH 3,700
+9.79%
+4.53%
NAP 1,188
-1.49%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Magyar gazdaság

Figyelmeztető lövést kapott Amerika a Fitch-től

Az amerikai államadósság-plafon emeléséről megszületett törvényhozási döntés "az első fontos lépés" az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adóskockázati besorolásának megőrzése felé, de ehhez hiteles középtávú deficitcsökkentő terv is szükséges - közölte kedd esti londoni kommentárjában a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás után, Londonban kiadott kommentárjában "egyértelműen a helyes irányba tett lépésnek" nevezte a kongresszusi megállapodást. A Fitch kiemelte ugyanakkor azt a véleményét is, hogy az Egyesült Államoknak, csakúgy, mint az európai országok zömének, kemény adó- és kiadási döntésekkel kell szembenéznie - ráadásul gyenge gazdasági növekedési környezetben -, ha az államháztartási hiányt és az államadósságot középtávon "biztonságosabb szintekre" kívánja csökkenteni.

A Fitch Ratings szerint a kedden megszületett egyezség "fontos első lépése, de nem a vége" annak a folyamatnak, amelynek révén hiteles terv születhet az Egyesült Államok "AAA" adósosztályzatának megőrzését biztosító államháztartási deficitszint elérésére.

Az elemzés szerint az adósságplafon megemelése és a létrejött deficitcsökkentési terv "szélesebb értelemben vett paraméterei"  alátámasztják a Fitch azon véleményét, hogy az Egyesült Államokban eluralkodott politikai közbeszéd "intenzitása és teátrális jellege" ellenére megvan a politikai akarat és a képesség a helyes döntések meghozatalára. 

Mindazonáltal csak "az utolsó lehetséges pillanatban" sikerült elkerülni, hogy a Fitch Ratings negatív előjelű - vagyis leminősítést valószínűsítő - felülvizsgálat alá vegye az amerikai adósbesorolást - áll a hitelminősítő kedd esti londoni elemzésében.

A Fitch ugyanakkor jóval nagyobb türelmet tanúsított az Egyesült Államok iránt az adósságlimit-emelés kapcsán kirobbant vita során, mint a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor''s és a Moody''s Investors Service ugyanis már a múlt hónap közepén negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

Először a Moody''s jelentette be a leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot az Egyesült Államok - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - kormánykötvény-besorolására. A Moody''s akkori véleménye szerint ugyanis fennállt a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a Kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez.

A Standard & Poor''s az amerikai adósosztályzat negatív felülvizsgálatának két nappal későbbi bejelentéséhez fűzött elemzésében közölte: az adósságplafon körüli politikai vita dinamikája alapján "legalább egy a kettőhöz" az esélye annak, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

Londoni elemzők szerint mindezek alapján továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy az S&P az adósságlimit-megállapodás ellenére megvonja az Egyesült Államoktól az "AAA/Aaa" besorolást.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja keddi elemzésében úgy vélekedett, hogy a most elért kongresszusi megállapodás nem állítja fenntartható költségvetési pályára az Egyesült Államokat, és így a következő évtizedben sem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. 

A ház londoni elemzői szerint így az adósságplafon-emelési vita során kidolgozott deficitcsökkentő egyezség jócskán elmarad a befektetők és a hitelminősítők által elégségesnek tartott mértéktől, és ha a Standard & Poor''s következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor valószínű, hogy le is minősíti az Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok leminősítését más nagy londoni házak is szinte biztosra veszik.A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég - szakértőinek hét eleji jóslata szerint az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor''s és a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit".

A Fitch Ratings kedd esti londoni elemzése szerint ugyanakkor az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek, annak ellenére, hogy "indulatoktól fűtött vita" folyik az állam szerepéről, és arról, hogy miképp lehetne csökkenteni a "túlméretes" szövetségi költségvetési hiányt.

Az amerikai vállalati szektor mérleghelyzete és jövedelmezősége "egészséges", az alapszintű termelékenység-növekedési ütem viszonylag erős, és az amerikai dollár továbbra is "kihívó nélkül" tölti be a globális tartalékvaluta szerepét.

A piaci és a refinanszírozási kockázatokat minimalizálja a pénzügypolitikai és az árfolyam-rugalmasság, a dollár globális tartalékvaluta-státusa, valamint az amerikai kincstárjegypiac "példátlan" mérete és likviditása - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A cég mindazonáltal alig burkolt leminősítési figyelmeztetéssel fejezi be elemzését, kiemelve: számításai szerint a jelenlegi folyamatok alapján az amerikai államadósság 2012 végére eléri a GDP-érték 100 százalékát, és középtávon tovább növekszik, márpedig ez a profil "nem összeegyeztethető" az amerikai "AAA" adósosztályzat megőrzésével. A Fitch szerint ezért "életfontosságú" egy hiteles, középtávú deficitcsökkentő terv hatályba léptetése.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek