Magyar gazdaság

Itt a válság győztese? Felminősítené Törökországot a Moody's

Törökország felminősítését helyezte kilátásba szerdán a Moody's hitelminősítő azzal a megjegyzéssel, hogy ehhez tovább kell javulniuk a meghatározó gazdasági mutatóknak.

A Moody''s a választások elmúltával arra számít, hogy dinamizálódik a török gazdaságpolitika, igyekszik feloldani a meglévő belső és külső strukturális egyensúlytalanságokat, és megakadályozza a folyómérleg hiány növekedését.

A nemzetközi hitelminősítő elemzésében leszögezte: változatlanul pozitív kilátást tart érvényben az ország adósságának Ba2 osztályzatára annak fényében, hogy a török gazdaság jól ellenállt a válságnak, és kedvezően alakultak a makrogazdasági mutatók. Mindamellett a Moody''s figyelmeztetett: ahhoz, hogy fennmaradjon a hitelminősítő pozitív véleménye, a gazdasági vezetésnek gondjának kell lennie az egyensúlytalanságok megszüntetésére.

A gyorsan növekvő török gazdaságra leselkedő egyik legnagyobb veszély a folyómérleg-hiány bővülése - a túlfűtöttség egyik "klasszikus jele" -, a hiány az idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 8 százalékára emelkedik, jóllehet 2009-ben még csak 2 százalék volt. Ezzel a Moody''s szerint nincs is különösebb gond mindaddig, amíg a külföldi befektetők hajlandók kölcsönözni Törökországnak, ám az adósságválság közepette könnyen elapadhatnak ezek a források.

A török gazdaság egyike volt tavaly a leggyorsabban növekvőknek: a 8,9 százalékkal nőtt az előző évi 4,7 százalékot követően, idén az első negyedévben már 11 százalékos volt a növekedés.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének idei második negyedéves becslése szerint a cég által egyazon felzárkózó piaci csoportba vett Magyarország, Lengyelország, Csehország, Törökország, Dél-Afrika és Izrael adósságpiacai közül "a legkövetkezetesebben kedvelt" két piac Magyarország és Törökország; ezeknek az országoknak a hazai adósságpiacaira az idén eddig havonta átlagosan nettó 730 millió, illetve 2,4 milliárd dollárnyi tőke érkezett.

Törökországban június közepén tartottak parlamenti választást, amelyen ismét fölényes győzelmet aratott Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Vagyis sorozatban a harmadik ciklusban irányíthatja az országot önállóan.

minősítés folyómérleg-hiány Moody's Törökország adósságbesorolás
Kapcsolódó cikkek