Magyar gazdaság

Január óta nem látott szinten a magyar csődkockázati mutató

A magyar államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár (CDS-felár), amelyet a piac egyszerűen csődkockázati mutatónak nevez, fél éve nem látott magasságba emelkedett.

Szerdán január vége óta nem látott szintre került a magyar CDS-felár, amelyhez annak is köze lehet, hogy az önkormányzatok kérték, egy évvel később kezdhessék meg a tőke visszafizetését egy körülbelül 600 milliárd forintos hitelállomány esetében.

Az önkormányzatok egy év türelmi időt kérnek hiteleik tőketörlesztésének megkezdésére - mondta Gémesi György a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke bejelentette, hogy erről még szerdán levelet írnak Orbán Viktornak, ugyanis a kölcsönök nagy részét kötvényként vették fel, amelynek tőkerészét a pénzfelvétel után három évvel kellene megkezdeni.

A miniszterelnöktől azt várják, hogy az önkormányzatok ennél egy évvel később kezdhessék meg a tőke visszafizetését egy körülbelül 600 milliárd forintos hitelállomány esetében. Ez az összeg a teljes önkormányzati tartozásoknak a felét teszi ki. Gémesi György szerint ugyanis a svájci frank árfolyamának emelkedése őket is súlyosan érinti: az önkormányzatoknak fejlesztéseket kell leállítaniuk, és egyes feladatokat nem tudnak teljesíteni.

A CDS-felár 17 bázisponttal emelkedett 338 bázispontra a Markit adatai szerint – írja a Reuters. „A hitelpiacok nem különösebben értékelték a lépést, amely egyértelmű szándék az átütemezésre” - mondta Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland közgazdásza. Ez talán befolyásolta a hangulatot, mert azt jelenti, hiányzik a fizetési hajlandóság  bizonyos állami szervezetek részéről – húzta alá.

CDS-felár csődkockáazt Magyarország önkormányzat
Kapcsolódó cikkek