Magyar gazdaság

Lemondott a japán miniszterelnök, lecsaphatnak a hitelminősítők

Ha nem a piacnak tetsző új személy kerül a japán kormányfői székbe, akár egy fokozattal is gyengíthetik az ország adósi besorolását a szigetország hitelminősítői - véli a Daiwa Securities Capital Markets egyik vezető szakértője.

Kan Naoto japán miniszterelnök pénteken hajnalban jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, ami egyúttal azt is jelenti, hogy távozik a kormány éléről. A kormányfő pártja, a balközép Japán Demokrata Párt (PDJ) hétfőn dönt új vezetőjéről, akit várhatóan kedden miniszterelnöknek is megválasztanak.

A Rating and Investment Information (R&I) máris jelezte, hogy ronthat Japán "AAA" adósi besorolásán az év végéig, ha az új kormányfő nem tesz hathatós lépéseket a hatalmas költségvetési hiány mérséklésére, az ország növekvő eladósodásának a megállítására.

Kan Naoto azután jelentette be lemondását, hogy a japán parlament elfogadta a fukusimai atomkatasztrófa utáni újjáépítés költségeit fedező kormánykötvények kibocsátását, valamint a megújuló energiák fokozottabb használatáról szóló javaslatot. A miniszterelnök e két törvény elfogadásától tette függővé lemondását és attól, hogy módosítják a költségvetést, hogy finanszírozni tudják a kárelhárítást a fukusimai katasztrófa után. Ezt a parlament még júliusban megszavazta.

 

    A 64 éves politikust - aki alig több mint egy évig volt miniszterelnök - kemény bírálatok érték amiatt, hogy kormánya nem képes megbirkózni az országot sújtó márciusi kettős csapás, a földrengés előidézte szökőár és az azt követő atomkatasztrófa következményeivel.

adóskockázati besorolás költségcsökkentés földrengés Japán AAA kötvény kan naoto
Kapcsolódó cikkek