Magyar gazdaság

Már Nowotny is a Lehman-párhuzamokról beszél

A politikai és gazdasági döntéshozóknak minél előbb megoldást kell találniuk az európai és amerikai negatív gazdasági folyamatokra, s a tőzsdei mélyrepülésre - hangsúlyozza Ewald Nowotny. Az osztrák nemzeti bank (ÖNB) elnöke,egyben az Európai Központi Bank (EKB) felügyelőbizottságának tagja úgy látja, a mostani pénzpiaci folyamatok meglehetősen a Lehman Brothers 2008-as csődjének hangulatát idézik. Nowotny támogatja az EKB kötvényvásárlási programját.

„Még ha a helyzet nem is olyan rossz, mint a Lehman Brothers 2008-as csődje idején, de egyértelmű párhuzamokat találhatunk az akkori és a jelenlegi piaci folyamatok között” – hangsúlyozta Nowotny. Ilyen például a bankok óvatos hitelezése, az egyre nagyobb „parkoló” pénz az EKB-nál. Ezek a jegybankelnök szerint mind pesszimista jövőt vetítenek előre, hasonlóan a három évvel ezelőtti folyamatokhoz.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig tarthat a globális tőzsdék mélyrepülése, nem kívánt előrejelzésekbe bocsátkozni, mint mondja, a pénzpiaci mozgások gyakran irracionálisak. A pesszimizmus gyökere azonban egyértelműen az amerikai és európai adósságválság, s az a politikai huzavona, amely miatt a probléma gyökeres megoldása folyamatosan tolódik. A befektetőkön most ismét eluralkodott a recessziótól való félelem. Ez a folyamat pedig magával rántja egész Európát is.

Nowotny szerint reálisan kell mérlegelni azt, hogy az EKB-nak is egy nehéz helyzetben kell cselekednie. Mint mondja, tisztában vannak a kötvényvásárlási program kockázataival, de ez még mindig jobb, mintha nem tennének semmit. Ebben a helyzetben ugyanis minden lépésnek kockázata van, bármi legyen is az.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hétvégén új likviditásfokozó intézkedéseket jelentett be az EKB az elmúlt időszakban a lanyhulás jeleit mutató euróövezeti gazdaság élénkítésére. Az euróövezet jegybanki szerepét betöltő EKB később már azt is jelezte, hogy olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt, az előzetes becslések szerint 10 milliárd euró értékben. A cél az, hogy az állampapírok hozamát alacsonyan tartva biztosítsa a tagállamoknak, hogy a piacról tudják finanszírozni adósságukat.

Nowotny EKB kötvényvásárlás Lehman Brothers recesszió
Kapcsolódó cikkek