Magyar gazdaság

"Matolcsy gazdaságpolitikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan"

Chikán Attila szerint a Matolcsy-féle gazdaságpolitika „tankönyvszerűen megvalósíthatatlan”. Hangsúlyozta, az egykulcsos adórendszer önmagában működőképes lett volna, azonban a mostani 16 százalékos szja-rendszernek „rossz helyen van a súlypontja”.

„Sokat nem ígért, de amiket ígért, azok nagyok voltak” – mondta Chikán Attila Az Origo-nak adott interjújában a kormány vállalásai kapcsán. „Egymillió új munkahely tíz év alatt. Vagy hogy a legalább három százalék lesz, de az optimista variánsban felpörög öt-hét százalékra. Akkor is leírtam, most is tartom, hogy ez a növekedési ütem messze nincs benne a magyar gazdaságban. Ezt nem lehet megcsinálni. Különösképpen nem lehet megcsinálni azzal az intézkedéssorozattal, amellyel a kormány ennek nekiindult” – hangsúlyozta az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Véleménye szerint irányt kellene váltani. „Ezt a miniszterelnök a minap kilátásba is helyezte, amikor jelezte, hogy felülvizsgálják a növekedési pályát, és intézkedéseket hoznak a költségvetési hiánycél tartása érdekében. Az a fajta gazdaságpolitikai hitvallás, amelyet Matolcsy György képvisel és őszintén mondom, nem tudom, kik állnak még mögötte, és ami szerint a belföldi kereslet erősítésével kell építeni a növekedést, ez egy olyan kis, nyitott gazdaság esetén, mint a magyar, szinte tankönyvszerűen megvalósíthatatlan” – emelte ki Chikán Attlika.
Arra a kérdésre, hogy a Matolcsy-féle gazdaságpolitika megbukott-e úgy válaszolt: „Talán sikerülhetett volna, ha a kedvező körülmények nagyon szerencsésen egybeesnek. Ez nem következett be”.

Az egykulcsos adóról elmondta: „Önmagában az egykulcsos adórendszer működőképes lehet, de ahhoz, hogy mozgásba hozza a gazdaságot, még jó pár dolgot hozzá kell tenni”. Hangsúlyozta, a mostani 16 százalékos szja-rendszernek rossz helyen van a súlypontja: bevezetésével tipikusan azok a magasabb jövedelmű rétegek jártak jól, amelyeknek józan tagjai beállították a fogyasztásukat egy meghatározott szintre, amin az adott helyzetben nemigen akarnak lényegesen változtatni. Vagyis ettől nem fog a lakossági fogyasztás felfutni, nem tud lendületet adni a gazdaságnak - annál kevésbé, mert az e körben keletkezett jövedelemhatást jócskán ellensúlyozza az alacsonyabb jövedelműek egyre nehezebb helyzete. Ahhoz pedig, hogy a magasabb jövedelműek többlete aktív befektetéssé alakuljon, más befektetési légkör, erős stabilitás és bizalom kellene, de az elmúlt egy évben ez nem alakult ki.

A nyugdíjpénztári átvétele kapcsán megjegyezte, nem tartja jónak azt a logikát, ami alapján ezzel a pénzzel sáfárkodik a kabinet. „Az elképzelés az lehetett, hogy ez a pénz kitart addig, amíg a gazdaság beindul, felpörög akár jóval 3 százalék fölé, és lényegében kinőjük ennek a megtakarítás felélésnek a következményeit” – hangsúlyozta.

Úgy látja, a három százalékot elérő, vagy túlszárnyaló növekedés azonban "nem jött be, most úgy tűnik, hogy a két százalékos bővülés is optimista. Az egész elején már látszott, kellett volna, hogy látszódjon, hogy ez nem jön be. A ennek az egyik vetülete: nem lehet foglalkoztatás-bővülést csinálni, munkahelyeket tömegével teremteni parancsszóra”.

A kormány legambiciózusabb célja az egymillió új munkahely teremtése volt. Ez azt igényelné, hogy mindent a munkahelyteremtésnek rendeljenek alá, azonban részben kényszerből, részben pedig gazdaságpolitikai hibából nem ezt teszik. Hosszú-hosszú évek óta követeli azt számos közgazdász és a munkáltatói réteg, hogy a bért terhelő, a munkáltatót terhelő járulékot mérsékelni kellene. Ez nem történt meg, helyette a személyi jövedelemadóban lépett a kormány, ott is csak a felsőbb réteget érintő csökkentés történt, de attól nem lett több munkahely, viszont jelentős bevételtől esett el az államkassza, szögezte le Chikán Attila.

adórendszer Matolcsy György kormány szja chikán attila interjú egykulcsos adó gazdaságpolitika
Kapcsolódó cikkek