Magyar gazdaság

Potyára vette meg az adócsalók adatait Berlin? - Paktum Svájccal

A Frankfurter Rundschau csütörtöki száma jól tájékozott körökre hivatkozva arról ad hírt, hogy a német hatóságok birtokába került egy olyan CD, amely a pénzüket Svájcba menekítő német adóelkerülők adatait tartalmazza.

A lap értesülése szerint a több ezer német adócsaló adatait tartalmazó CD-t a német adónyomozók Svájcban vásárolták meg, titokban. Az APA hírügynökség által idézett cikk szerint jelenleg több német szövetségi tartományban készülnek házkutatásokra, a hatóságok egyeztetett lépéseket tesznek az adóelkerülők ellen.

Ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a megvásárolt adatok használhatóak lesznek-e, vagy azok értékét lenullázza a Németország és Svájc között létrejött adóügyi egyezmény. Eszerint 2013-tól minden, Svájcban elhelyezett német bankbetét után 26,4 százalékos adót vetnek ki, amelyet a bankok tartanak vissza és a német adóhatóságoknak továbbítanak.

A svájci banktitok védelme érdekében az adóztatást anonim hajtják végre, Németország csak akkor kaphat információkat a betéttulajdonosokról, ha konkrét, bűncselekményre utaló gyanú merül fel. Az egyezmény emellett 2000-től induló, visszamenőleges adóztatást is előír, amelyből 2 milliárd svájci frankos bevétel áramlik a német államhoz. Azok, akiket eddig nem ítéltek el adóelkerülés miatt, az egyezménynek köszönhetően büntetlenek is maradnak.

 


 

Németország adóelkerülő Svájc német egyezmény
Kapcsolódó cikkek