Magyar gazdaság

Veszélyben a mentőcsomag

Akár a második görög mentőcsomag is megbukhat – ez a dél-európai ország tényleges csődjét is jelentené –, ha Finnország példáját követve további eurózóna-tagállamok kérnének biztosítékokat Athéntól a hitelekért cserébe. A görög–finn alkuról szóló eurózóna-döntésre akár még heteket is várni kell.

Finnország kész a Görögországgal megkötött garanciamegállapodás módosítására – közölte az északi ország kormányfője. Jyrki Katainen azután szólalt meg, hogy az eurózóna több tagállama is kifogásolta, hogy Helsinki a múlt héten külön megállapodott Görögországgal arról, a második görög mentőcsomag keretében nyújtott finn hitelért cserébe biztosítékot kap Athéntól egy esetleges törlesztésképtelenségre.

Bár a helsinki kormány nem közölt részleteket a megállapodásról, a Helsingin Sanomat finn lap értesülése szerint Görögország mintegy 500 millió eurót helyez el letéti számlára, amelyet Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fektet 25 évig. A tőke és ezen időszak alatt felhalmozódó kamat összege pedig kiteszi majd azt a 1,4 milliárd eurós tételt, amelyet Finnország hitelez a bajba jutott dél-európai államnak.

„A görögökkel kötött megállapodás működőképes megoldás, de amennyiben ez a modell nem lehetséges, akkor más technikát kell kitalálnunk a garancia biztosítására” – mondta Katainen. Ezzel arra utalt, hogy a finn–görög alkut még az eurózóna többi országának is jóvá kell hagynia. A többi tagállam pedig várhatóan ebben a formában nem bólint rá a Helsinki és Athén közötti különmegállapodásra. Négy ország (Ausztria, Hollandia, Szlovákia és Szlovénia) ugyanis azonnal közölte: ha Helsinki biztosítékot kapott a összegének visszafizetésére, akkor ők is hasonló megállapodásra tartanak igényt.

Emellett az osztrák pénzügyminiszter egy másik megoldást is javasolt a biztosítékok ügyében. E szerint csak a kisebb görög kitettségű országok kapnának garanciát Athéntól, ellentétben azokkal az államokkal, amelyek bankjai jelentős mértékben rendelkeznek görög papírokkal. Az elgondolás alapja, hogy a pénzintézetek a második mentőcsomag keretében állami garanciák fejében cserélhetik hosszabb futamidejű kötvényekre jelenlegi görög állampapírjaikat.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

mentőcsomag adósság csőd Finnország biztosíték hitel Görögország válság
Kapcsolódó cikkek