Magyar gazdaság

100 százalékos infláció lehet Fehéroroszországban

Ha a trendek nem változnak, Fehéroroszországban beteljesedik a pénzügyi szakértők prognózisa, és eléri a száz százalékot az éves infláció. A fehérorosz statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint ugyanis szeptember végére a fogyasztói árindex növekedési üteme az év elejétől kezdődően 69,7 százalékra rúgott.

A gyorsadat szerint, amelyet 155 termék és szolgáltatás árának alakulásából számítanak 33 városban, csak szeptember első húsz napjában már elérte az a 10,5 százalékot az előző hónap azonos időszakához képest. A májusban közzétett kormányzati prognózis egyébként 75 százalékos éves ütemmel számol, míg a Nemzetközi Valutaalap 60 százalékossal.

Ez év januárban negyedik elnöki terminusát kezdő Alekszander Lukasenko által irányított országban a tavalyi választások előtt gazdaságpolitikai lazítást hajtottak végre, emiatt jelentősen megnőtt a folyó fizetési mérleg hiánya: tavaly, előzetes adat szerint a 15,5 százalékára rúgott, s az idén sem lesz sokkal kedvezőbb, 14,7 százalékos.

Az év elején pedig jelentősen leapadtak a devizatartalékok, s gyengült a fehérorosz rubel, ez arra kényszerítette a központi bankot, hogy a tartalékok nem kis részét a nemzeti valuta támogatására fordítsa.

Bóvli kategóriában

Mélyen spekulatív sávba sülylyesztette Fehéroroszország eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatait hétfőn a Standard & Poor’s. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az eddigi B/B-ről B mínusz/C-re rontotta a hosszú és rövid futamidejű fehérorosz államadósság besorolását. A hitelminősítő kiemelte a fehérorosz gazdaság folyamatos függőségét a külső finanszírozástól, különös tekintettel a nagy folyó mérleghiányra és a tartalékok „alacsony” szintjére.


GDP Lukasenko infláció fehérorosz drágulás
Kapcsolódó cikkek