Magyar gazdaság

23 ezres támogatás iskolakezdésre - Minden, amit tudni kell

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni. Ez tehát a 2011. szeptember 1-jén kezdődő oktatás esetében a 2011. július 1-e és október 30-a közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni – olvasható az RSM DTM iskolakezdéssel kapcsolatos tájékoztatójában.

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra. Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet (a juttatások összegét lsd. lent). Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát szükséges látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni - írja az RSM DTM.

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett  az éves 30 százaléka, azaz 23 400 forint juttatható gyermekenként. Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon a gyermek tekintetében igénybe veheti, ennek megfelelően gyermekenként a támogatás összege elérheti a 46 800 forintot, azonban a támogatás lehet ennél kevesebb vagy éppen több is, az adóterhek függvényében.

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, amelynek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, tehát 19,04 százalék a 23 400 forintos határig. A kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladhatja ezt az összeget, azonban ezen összeg felett már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is fel fog merülni.

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz. Ebben az esetben a támogatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni a egy esetleges ellenőrzéskor, ami egyrészt magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

A támogat felhasználható a tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására, ennek megfelelően a fentiekben részletezett igények nagy részét le lehet fedni az iskolakezdési támogatással. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy jól kinéző divatos sportcipő is.
 

 

NAV munkáltató RSM DTM felhasználás igénylés adó iskolakezdési támogatás
Kapcsolódó cikkek