Magyar gazdaság

A kormány "pokolba küldi" a külföldi bankokat

Magyarország azt szeretné, hogy a svájci frank alapú hiteleket a piaci árnál 20 százalékkal alacsonyabban előtörleszthessék. Ausztria „határozottan visszautasítja” az intézkedést, ami „óriási veszteséget” jelent a bankoknak és a regionális pénzügyi stabilitásra nézve, mondta Maria Fekter pénzügyminiszter.

A kormány „azt mondja a külföldi bankoknak, hogy menjenek a pokolba, amely hosszú távon rendkívül negatív” – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere a Bloomberg hírügynökségnek tegnap este.

Bebesy ugyanakkor elmondta azt is, a kormány nem kényszeríti a bankokat, hogy forinthitelre váltsák a devizahiteleket, amely korlátozhatja a terv piacra gyakorolt hatását. A közgazdász ezt azzal magyarázza, hogy a legtöbb magyar háztartásnak nincs annyi megtakarítása, hogy egy összegben törlesszék a hiteleket.

Egységes álláspontot alakított ki abban, hogy a devizahitelek végtörlesztésének rögzített árfolyamon történő lehetősége a banki közösség számára elfogadhatatlan, mert az jelentős pénzügyi, makrogazdasági és növekedési veszélyeket von maga után, közölte a Magyar Bankszövetség hétfő délután.

„A testület kinyilvánítja, hogy a fenti intézkedés végrehajtása esetén a bankoknak nincs más lehetősége, mint az Alkotmánybírósághoz és az illetékes szerveihez fordulni, illetve a lehetséges eszközökkel jogorvoslattal élni” – szögezik le.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta tegnap, hogy az Otthonvédelmi Akciótervben rögzítik a korábban megállapított devizaárfolyamokat és lehetővé teszik az egyösszegű visszafizetést, forintban. A kormány úgy látja, hogy ez a döntés nem ingatja meg a hazai bankrendszert.  A miniszterelnök kijelentette: az OTP és az FHB mögött ott áll a magyar állam, a külföldiek mögött pedig az anyabankok. A külföldi bankok már most is csökkenti aktivitásukat Magyarországon, sőt egyes külföldi cégeknél a vezetői jutalmak alapja a magyar hitelezés csökkentése.

devizahitel Frank pokol deviza frankhitel végtörlesztés előtörlesztés bankok
Kapcsolódó cikkek