Magyar gazdaság

Esztergom és Raiffeisen: "Bírósági döntésnek akarunk érvényt szerezni"

A bankszektor is beszállt az esztergomi politikai káoszba. A Raiffeisen Bank ugyanis levélben figyelmeztette Tétényi Éva polgármestert, hogy ha nem rendezi Esztergom adósságát, a fegyelmi felelősségre vonását fogják kezdeményezni.

A polgármester válaszlevelében arról írt, hogy döntéskényszerben van: vagy bért fizet, vagy a bankok követelésének tesz eleget. A levelet a bank követeléskezelési főosztályának vezető munkatársai írták, ám a független polgármester juttatta el a távirati irodához. A bank arra hívta fel a figyelmet, hogy a polgármester jogviszonya a fegyelmi eljárás ideje alatt felfüggeszthető, valamint hogy a polgármester a tisztségéből eredő kötelezettségének vétkes megszegésével okozott kárért anyagi felelősséggel tartozik. A város összesen mintegy 25 milliárd forinttal tartozik a hitelezőinek.

Tétényi többször is jelezte: olyan megállapodásokat szeretne kötni, amelyekben Esztergom vállalja, hogy ebben az önkormányzati ciklusban megkezdi a törlesztést, ha a hitelezők a tartozás bizonyos hányadáról lemondanak.

„A képviselő-testületnek és a bankok képviselőinek is csak abban az esetben és olyan mértékben teljesítik az egyezségi megállapodások első ütemét, amely biztonsággal kigazdálkodható az önkormányzat saját forrásaiból” – írta válaszában Tétényi Éva. A polgármester reakciója nem meglepő azok után, hogy a keddi testületi ülésen azt kellett bejelenteni: elfogyott a város pénze.

Nincs miből postára adni a hivatalos leveleket, nem tudják kifizetni a tömegközlekedési pályázat hirdetési díját, a közműszolgáltatók több intézményt kikapcsolással fenyegetnek, díszkivilágítás sincs, a szállítók pedig az ingyenes tankönyvek visszavételére készülnek.

A Fideszes többségű testület ismét elutasította a város váltságköltségvetésének módosítását, így pedig a városházi dolgozók szeptemberi fizetésének folyósítása sem lehetséges. A helyzetet egy előrehozott ülésen próbálhatják megoldani. Az eredeti tervek szerint 30-án, pénteken ülésezne a közgyűlés, ha azonban ez így maradt volna, nem lehetett volna tartani a hónapon belüli fizetési határidőket. Ám ha kedden megállapodás születne, lehetséges volna folyósítani még szeptemberben.

A Raiffeisen Bank Zrt. az általa küldött levélben nem a banki tartozás rendezésére szólított fel, hanem az adósságrendezési eljárást lezáró jogerős bírósági határozatban foglalt kötelezettségek maradéktalan teljesítésére – szögezi le közleményében a bank.

Mint írják, az önkormányzat és a hitelezők között létrejött egyezség alapján az önkormányzatnak időben előbb a (jórészt helyi) szállítóit kell kifizetnie, majd ennek rendezését követően - négy év elteltével - kell ténylegesen megkezdenie a hitelintézeti tőketartozások visszafizetését, azaz a jogerős határozat alapján fel sem merül, hogy az Önkormányzatnak további adósságokat kell felvállalnia.

Leszögezik: a levél célja az, hogy a vállalt kötelezettségeiket az arra illetékesek maradéktalanul teljesítsék, ezzel biztosítva Esztergom városának működőképességét, és egy újabb adósságrendezési eljárás elkerülését. 

Cáfol a Fidesz

Az esztergomi Fidesz-frakció szerint nincs szó arról, hogy elfogyott volna a város pénze. Véleményük szerint a városnak 1,4 milliárd forintja van még, ebből pedig mindössze valamivel több, mint 1 milliárdot kellene a törlesztésre fordítani. A különbözet pedig megfelelő volna arra, hogy belőle kifizessék az önkormányzatnál dolgozók béreit. A kormánypárti képviselők szerint a polgármester felelőssége a döntésképtelenség. A válságköltségvetés módosításáról akkor tanácskoznának, amint ismert lesz, mennyi helyi folyt be.

Raiffeisen tétényi éva tartozás Esztergom
Kapcsolódó cikkek