Magyar gazdaság

Felértékelődik a magántőke

Növekvő tendenciát mutat a magyarországi magántőke-befektetések száma, értéke közel ötven százalékkal magasabb az év első felében, mint a 2010 egészében megvalósult befektetések összmennyisége. Az Enterprise Investors szerint negyven cég jöhet szóba célpontként Magyarországon.

A tavaly megvalósult 17 magántőke-befektetési tranzakció keretében összesen 65 millió eurót fektettek be Magyarországon, ehhez képest az év első hat hónapjában már több mint 25 invesztíciós döntés született. A befektetett tőke nagyságáról még nincsenek biztos információk az idei évre vonatkozóan.

„A magántőke szerepe felértékelődni látszik Magyarországon főként annak eredményeképpen, hogy a banki hitelezési hajlandóság a válság hatására tovább csökken. Magyarországnak egyrészt sikerült megtartania tőkevonzó képességét, mivel elsősorban viszonylag olcsó és hatékony gyártóbázisként tekintenek rá a befektetők. Másrészt az ország vesztett attraktivitásából, hiszen a belső fogyasztás mélyrepülése, illetve a devizahitelek körüli problémák miatt kevés szektorban van növekedési potenciál” – mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors magyarországi országigazgatója egy tegnapi háttérbeszélgetésen.

A társaság Magyarországon is aktív, első befektetését 2010-ben valósította meg, melynek keretében 23 millió euróért 80 százalékos, irányító részesedést vásárolt a Netrisk.hu-ban, hazánk első számú biztosítási brókercégében. Tüske Tamás elmondta, folyamatosan monitorozzák a hazai piacot, és keresik az új befektetéseket, jelenleg is három potenciális célpontot vizsgálnak, így komoly lehetőség van arra, hogy egyet megvalósítsanak a közeljövőben. Szerinte a magyar piacon hozzávetőleg negyven cég jöhet szóba befektetési célpontként.

A kelet-közép-európai régió magántőke-piaci trendjeit vizsgálva kiderül, hogy 2010-ben az előző évi kétmilliárd euróról 1,3 milliárdra csökkent a befektetett tőke mennyisége. Lengyelország az éllovas a nagyobb tranzakciók területén. Magyarország és Csehország pedig a kockázati tőke terén volt a legdinamikusabb piac. A befektetők legkedveltebb szektorai közé továbbra is a fogyasztásicikk- és kiskereskedelem, a telekommunikáció és az egészségügyi iparág tartozik.  A régióban a célpontok 64 százalékának esetében a befektetések még magántőke által nem támogatott cégekben valósultak meg, s pozitív az is, hogy a régió továbbra is vonzza a friss tőkét, s növekszik az exitek száma, tehát vannak potenciális vevők a piacon.

enterprise networks beruházás befektetés magántőke
Kapcsolódó cikkek