Magyar gazdaság

Gerendai: Az ország pengeélen táncol

Közös feladata van a kormányzatnak és az üzleti szférának abban, hogy a külföldi vállalatok Magyarországra hozzák befektetéseiket – értettek egyet a két szféra felszólalói az AmCham tegnapi, Mitől vonzó Magyarország? című budapesti konferenciáján.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kilátásba helyezte, hogy az – általuk már országképnek nevezett – országimázst egységesítik, a munka megkezdődött. Új típusú gondolkodásra van szükség – jelezte.

Hetényi Márk, a Flextronics regionális pénzügyi igazgatója öt kifejezetten vonzó magyar versenyképességi előnyt nevezett meg: az ország elhelyezkedését, az infrastruktúra kiépítettségét, az oktatás-képzést, a tapasztalt, kreatív, problémamegoldó, sikerorientált munkaerőt és a költséghatékonyságot. De szükség van a bürokrácia csökkentésére is.
Nem csak a versenyelőnyökről beszélt Gerendai Károly.

A Sziget Kft. ügyvezetője szerint gyakran sokkal negatívabbak a tapasztalatai annál, mint amiket a hasonló konferenciákon hall az előadóktól. A többi között kifogásolta a kiszámíthatóságot, a folyamatosan változó gazdálkodási környezetet (benne az adórendszerrel). Magyarország pengeélen táncol – hívta fel a figyelmet Gerendai.

Gerendai Kovács Zoltán AmCham Sziget Kft.
Kapcsolódó cikkek