Magyar gazdaság

Kopits: Orbánék miatt csökkent az ország szavahihetősége

A sikeres gazdasági kormányzáshoz elengedhetetlen egy erős monetáris és fiskális intézményrendszer kiépítése, vagy a meglévő intézmények megerősítése - mondta Kopits György közgazdász, a Költségvetési Tanács volt elnöke pénteken Budapesten a "Közép-Európa a globális gazdasági válság után" című konferencián.

Kopits György hangsúlyozta: ezt az intézményrendszert kell hozzáigazítani az adott ország sajátosságaihoz, és a politikában is konszenzusnak kell lennie a fő kérdésekben. Hozzáfűzte: fontos kitűzni egy inflációs célt, és ehhez igazítani a például a bér- és a fiskális politikát....

A makroprudenciális felügyelet biztosítására Kopits György szerint nem szükséges új intézményt, hatóságot létrehozni, annak ellátására a központi bankok is alkalmasak. Hangsúlyozta, hogy egy átfogó, jól kialakított fiskális és monetáris intézményrendszer jelentősen hozzájárul a stabilitáshoz, és a gazdasági növekedéshez.

Kopits György szerint ugyancsak elengedhetetlen az átláthatóság, amely a demokratikus társadalom alapja, és különösen azokban az országokban, amelyek iránt gyenge a piaci bizalom szükség van a kormányzatot, a közpénzeket felügyelő valamilyen hatóságra is.

Magyarország számára az utóbbi 10 év - beleértve az utóbbi bő egy évet is - "elveszett évtized" volt - jelentette ki Kopits György. Bár Magyarország jól startolt az Európai Unióhoz való csatlakozás után, mostanra az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) tekintetében utolérték olyan kelet-közép-európai tagállamok - például Észtország vagy Szlovákia - amelyek jóval alacsonyabb fejlettségi szintről indultak, emellett Magyarországon a túlterjeszkedő költségvetési politika eredményeként jelentősen nőtt az államadósság.

A kormány "különutas", Kopits György szerint kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája sebezhetővé tette Magyarországot, csökkent az ország politikai szavahihetősége - vélekedett. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magas lakossági eladósodottság miatt a magyar bankszektor sokkal érzékenyebben reagál a nyugat-európai pénzügyi változásokra.

GDP Költségvetési Tanács Kopits költségvetés
Kapcsolódó cikkek