Magyar gazdaság

Mellár: Többkulcsos jövedelemadóra van szükség

Nem az adósság, hanem a rossz gazdasági szerkezet a magyar gazdaság fő ellensége - mondta Mellár Tamás közgazdász professzor pénteken Pécsen.

A Pécsi Tudományegyetem tanára a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén úgy fogalmazott: nem az adósságot kellene megtenni a magyar gazdaságpolitika meghatározó elemének, mert az nem ok, hanem jelenség, amely elsősorban a produktivitás alacsony fokából, a duális gazdasági szerkezetből fakad.

Mellár Tamás úgy vélte: kétségtelen, hogy az adósságnak nem szabad növekednie, sőt, csökkennie kellene, de ha az elleni küzdelem a fő cél, akkor az a elherdálásához, a növekedési potenciál gyengítéséhez, a produktivitásra költhető források szűküléséhez vezethet.

A professzor szavai szerint a jóléti állam leépítésére sincs szükség, mert ez sem oka az eladósodottságnak. Megjegyezte: a válságot eddig azok az államok vészelték át a legkönnyebben, ahol jóléti állam működött, például Skandináviában. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabadna tőkét kivonni a kutatásfejlesztésből és a humánerőforrás fejlesztéséből sem, mert azok nélkül nem lesz

Mellár Tamás hangsúlyozta, hogy szükség lenne a gazdasági szerkezet átalakítására úgy, hogy a termelésben emelkedjen a magas hozzáadott értékű termékek aránya. Munkahelyek teremtésére van szükség elsősorban vidéken, az agráriumban, az élelmiszeriparban, valamint a megújuló energiaszektorban. Megítélése szerint mindig van lehetőség a változtatásra, csak a prioritásokat kell átrendezni. Azt mondta: be kell vezetni a progresszív jövedelemadót, radikálisan át kell rendezni a gazdasági támogatásokat, mérsékelni a bürokráciát, a korrupciót, a különadók helyett pedig hatékony versenyszabályozásra lenne szükség.

A professzor közölte, komoly lépésekre van szükség a gazdasági háttérintézmények, a pénzügyi infrastruktúra fejlesztése, a kereskedelmi felvásárlási rendszer átalakítása, kistérségi szintű gazdasági társaságok létrehozása és az Új Széchenyi Terv "életre keltése", azaz a vállalkozásösztönzés és a foglalkoztatás növelés tekintetében. Ezekkel lát esélyt rá, hogy egy év múlva 3 százalékos legyen az éves gazdasági növekedés.

jövedelemadó államadósság mellár munkahely korrupció
Kapcsolódó cikkek