Magyar gazdaság

Oszkó: Pénzkidobás lehet a kormány adósságcsökkentése

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint ezermilliárd forint veszteség is érheti a bankrendszert, ha mindenki átváltja a devizahitelt forintra. Azt javasolja, a kormány a devizatartalék egy részét fordítsa a veszteségek minimalizálására.

Nagyon nehéz kiszámítani, hogy mekkora hatása lesz ennek a javaslatnak - mondta az InfoRádiónak Oszkó Péter a miniszterelnök által hétfőn ismertetett koncepció kapcsán.

A Bajnai-kormány pénzügyminisztere emlékeztetett: az eredeti terveket lehetett úgy is érteni, hogy a bankoknak kötelező lesz forinthitelt nyújtani ahhoz, hogy kiváltható legyen a náluk felvett devizahitel, most azonban már úgy tűnik, hogy a pénzintézeteknek ez nem lesz kötelező.

Ez így sokkal kevésbé vezethet oda, hogy tömeges legyen a devizahitel-konverzió - véli a volt tárcavezető, aki hozzátette: hiába tartalmaz árfolyamkedvezményt az átváltás, a forinthiteleknek lényegesen magasabb a kamatuk. Vagyis előfordulhat, hogy valaki 180 forinton törleszti a frankhitelét, a felvett forinthitelnek viszont ugyanolyan futamidőre  alig lesz különböző a havi törlesztőrészlete.

Előfordulhat, hogy csak kevesen tudnak és akarnak majd élni ezzel a lehetőséggel, de az ellenkezője is lehet: megindul egy bankok közötti versengés, a pénzintézetek magukhoz próbálják csábítani a "jó minőségű adósokat". Kiszámíthatatlan egy ilyen koncepciónak a hatása az adósokra és a bankrendszerre nézve is - mondta.

Becslése szerint ha a teljes devizahitel-állományt konvertálnák, akkor a bankrendszer vesztesége több lenne, mint ezermilliárd forint, de ha csak kevesen vesznek ebben részt, akkor ennek a töredéke lehet a veszteség.

Orbán Viktor a Parlamentben hangoztatta: a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés nem ingatja meg a pénzügyi rendszert, és a hitelezésre sem lesz igazán hatása, mert az már most is csökken. Ez Oszkó Péter szerint akkor fordulhat elő, ha kevesen élnek a lehetőséggel, akkor azonban a lakosság eladósodottsága és az ország kiszolgáltatottsága sem változik.

Ha a kormány a magán-nyugdíjpénztárak államosításából, vagy akár a devizatartalékaiból fordít az államadósság csökkentésére, az lehet, hogy részben pénzkidobás, mert az államadósság tartalékból való csökkentésénél lényegesen nagyobb arányban befolyásolja az ország megítélését és hitelképességét a bankrendszer minősége, valamint a devizaadósok mennyisége és kiszolgáltatottsága - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter.

Mint fogalmazott, ha már el akarja költeni a kormány a megörökölt tartalékokat, akkor érdemes lenne meggondolnia, hogy a devizahitel-konverziót segítse azzal, hogy a meglévő devizatartalékok egy részét erre fordítja.

devizahitel pénzkidobás kormány előtörlesztés orszkó péter adósságcsökkentés
Kapcsolódó cikkek