Magyar gazdaság

Roubini: Rosszabb a helyzet, mint 2008-ban

Dr. Végzet szerint 60 százalék esély van egy újabb recesszióra, és a fejlett gazdaságoknak újabb fiskális stimulusra lenne szükségük, semmint megszorításra.

A fejlett gazdaságokban alacsony a és nagyobb költségvetési ösztönzésre van szükség, valamint kevesebb megszorításra a növekedés beindításához, mondta Nouriel Roubini, a világgazdasági válságot előre látó professzor a CNBC-nek.

„Rosszabb helyzetben vagyunk, mint 2008-ban” – hangsúlyozta a New York Egyetem közgazdaságtan professzora. Úgy látja, 60 százalékos esély van egy újabb kialakulására.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy az üzleti és gazdasági bizalom csökken szerte a fejlett gazdaságokban. Arra a kérdésre, hogy a fejlett világ el tudja-e kerülni az újabb recessziót (W-alakú válság) úgy reagált: „Ez egy nagyon optimista feltételezés, elnézve az adatokat”.

Úgy látja, a mennyiségi monetáris lazítás harmadik köre nem érheti el a kívánt hatást az Egyesült Államokban, és további költségvetési stimulus kell Európában és az USA-ban egyaránt.

Egyre többen látják úgy, hogy az euró nem éli túl a válságot. Roubini szerint az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközzel (EFSF), vagy közös kötvénykibocsátással Európai kilábalhat.

Roubini annak a véleményének adott hangot, hogy az euróövezeti kormányoknak mindent meg kell tenni az euró gyengítése érdekében. A „jósprofesszor” hangsúlyozta, Nagy Britannia W-alakú recesszió szélén áll.

USA növekedés 2008 Roubini gazdaság recesszió
Kapcsolódó cikkek