Magyar gazdaság

Szlovákián bukhat meg az egész eurómentő csomag

Radicova miniszterelnök négypárti kormánya ugyan áldását adta az EFSF ideiglenes eurómentési mechanizmus pénzügyi kereteinek és kompetenciáinak bővítésére, ám a szlovák parlament ezt elvetette és továbbra is kitart a "nem" mellett - írja a Die Presse.

Ezzel a bécsi lap szerint bebetonozták az EFSF és az ESM eurómentési csomagról szóló döntés körül kialakult patthelyzetet. Az ESM tartós eurómentési csomagot a szlovák minisztertanács már augusztusban jóváhagyta, és ezzel a kormány – a várakozásnak megfelelően – eleget tett a miniszterelnök azon kívánságának, hogy a július 21-én tartott EU-csúcson megegyezett intézkedéseket a lehető leggyorsabban valóra váltja. Ám ezzel semmit sem nyert Radicova – mutat rá a Die Presse –, hiszen a végleges döntés a parlamenten múlik.

Ott pedig egyre világosabbá válik, hogy az eurómentési csomagnak semmi esélye a jóváhagyásra. Ugyanis a Richard Sulk, a parlament elnöke által vezetett második legerősebb kormánypárt, a neoliberális SAS a szlovák hozzájárulást akár kormányválság árán is meg akarja akadályozni. A SAS-minisztereket ugyan a minisztertanácsban felülbírálják, ám a parlamentben ők az erősek, hiszen Radicovának eddig nem sikerült az ellenzéket a saját oldalára állítania a kérdésben.

Kétségbeesett tanácstalanságában a megosztott koalíció időre játszik: a kormány jelszavának számít, hogy a szlovák parlament csak akkor szavaz, ha már valamennyi más ország döntött. Sulk, a szlovák parlament elnöke abban reménykedik, hogy a döntést decemberig halasztják.

ESM miniszter eurómentés sas Radicova EFSF Szlovákia
Kapcsolódó cikkek