Magyar gazdaság

A svájci jegybank nélkül Magyarország „le is húzhatná a rolót”

Amíg az euróövezet tagjai vissza nem szorítják 60 százalék alá a GDP-arányos államadósságukat, addig vagy az elhúzódó recesszió, a gyorsuló infláció, vagy mindkettő korszaka következik – mondta a Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnöke a Figyelőnek adott interjújában.

Jaksity György úgy látja, a helyzet rosszabb, mint amit a közvélekedés tart, itthon is és a világban is. „A probléma tulajdonképpen egyszerű. Az elmúlt években nemzetközi szinten úgy volt az átlagosnál gyorsabb a növekedés, hogy a hitelek sokkal nagyobb mértékben bővültek, mint amennyit a világgazdaság fel tudott volna használni megtérülő beruházásokban. Túl sok épült fel, s ennek az állománynak le kell épülnie” – nyilatkozta.

Az felépülése hajtotta a azonban amikor leépül, akkor visszafogja. „A gond inkább az, hogy a hitelállomány leépülését minden kormányzat és jegybank megpróbálja a legtovább kitolni. Eddig csak egy csere zajlott le: a magánszektortól átvette az állam. Nehéz megmondani, hogy ez a leépülés mikor hoz valóban drámai eseményeket” – mondta a Concorde igazgatóságának elnöke.

Jaksity szerint az euró a követekező két évben a dollárral szemben elérheti akár a paritást is. „Ugyanaz a helyzet lesz, mint a svájci frank és az euró esetében, ott is elérte a paritást az árfolyam, s ha a svájci jegybank nem interveniálnia, akkor most is ott lenne valahol a kurzus. Ez esetben egy frank 300 forint lenne, s a magyar bankrendszer és az ország le is húzhatná a rolót” – vélekedett.

Frank concorde Jaksity György Magyarország paritás euró bankrendszer
Kapcsolódó cikkek