Magyar gazdaság

Adósságválság: Most kezdhetünk el igazán félni

A német ZEW gazdaságkutató intézet kedden publikált indexe szerint Németországban tovább romlott a gazdasági hangulat októberben. A fél évre előremutató index mínusz 48,3 pontra csökkent a szeptemberi mínusz 43,3 pontról. Elemzők mínusz 45 pontot vártak.

A mutató nyolc hónap óta folyamatosan romlik. Az aktuális gazdasági környezet megítélésének a mutatója 38,4 pontra esett a szeptemberi 43,6 pontról. Az adat ismertetését követően az euró 1,3662 dollárra mérséklődött a bejelentés előtti 1,3685 dollárról.

Az idei negyedik negyedévben a - 2009 eleje óta először - vélhetően csökkenni fog, ahogy azt az FTD megtudta a felmérésbe beavatott körökből. A vezető német kutatóintézetek 2012-re 0,8 százalékos többletet várnak, holott a szövetségi kormány eddig abból indult ki, hogy a német gazdaság a jövő évben 1,8 százalékkal fog növekedni. Ez évben a német gazdaság várhatólag még 2,9 százalékos növekedést mutat majd fel.

Ezzel tehát csökken annak a reménye, hogy Németország a gyengülő euróövezet szempontjából az igásló szerepét töltheti be. Sok szakértő ezen kívül úgy véli, hogy az államadósság és a tőzsdei turbulenciák által sújtott német gazdaság válaszút elé érkezett.

Németország GDP üzleti hangulat német ZEW index
Kapcsolódó cikkek