Magyar gazdaság

Andor: meg kell menteni az élelmiszerbankokat

Andor László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa szerint élelmiszerbankokat kellene felállítani, hogy a legszegényebb európaiak se haljanak éhen.

László Andor - aki a délután folyamán találkozik a szociális ügyekért felelős miniszterekkel - olyan ajánlattal áll elő, amely elejét veszi, hogy a korábbi terveknek megfelelően valóban 80 százalékkal csökkenjen jövőre a legszegényebbek élelmezésére létrehozott alap. Erre a célra ezidáig egy 480 millió eurós keret állt rendelkezésre, amiből 18 millió fő számára juttattak el segélyeket, ám ez az összeg 2012-től 113,5  millió euróra csökken.

A keretet még 1987-ben, a közös agrárpolitika égisze alatt hozták létre. A végét azonban egy áprilisi bírósági döntés jelentheti, melyben Németország azt kérte, hogy a programban csak Európából származó élelmiszereket osztogassanak.

Az utóbbi időszakban viszont folyamatosan csökkennek az európai eredetű élelmiszertartalékok, ahogy az Unió próbálja egyre piacorientáltabb termékek előállítására rávenni a tagállamokat, így az alap inkább az Unió pénzét, mint sem élelmiszereit használta. Németország ez ellen emelte fel a szavát.

Andor javaslata úgy próbálja meg megkerülni a hatályos szabályokat, hogy a programot a mezőgazdasági és a szociális kohéziós politika közös felügyelete alá helyezné - utóbbi felelős azért, hogy a 27 tagállam mindegyikében csökkenjenek a szociális különbségek a lakosok között. Az együttműködéssel az Unió egyszerre tudná folytatni a közös agrárpolitikában kitűzött élelmezési céljait és csökkenteni a legszegényebb rétegek lemaradását az unióban.

CAP élelmiszerbank andor lászló agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek