Magyar gazdaság

Az állam nem beszélne adósságátütemezésről

Nem csak a megyei intézményeket, hanem az önkormányzatok ehhez kapcsolódó adósságállományát is átveszi az állam. A kormány és a megyék megállapodása várható volt, a kemény dió most jön: megállapodni a bankokkal a tartozás átütemezéséről.

Tárgyalni kezd a kormány a bankokkal a megyei önkormányzatok adósságállományának kifizetéséről. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök közölte, miután hétfő reggel tárgyalt a 19 megye közgyűlési elnökeivel, és megállapodtak arról, hogy az állam magához veszi nem csupán a megyék feladatait, hanem az összesen mintegy 180 milliárd forintos adósságállományukat is. A kifizetés jövője azonban egyelőre kérdéses.

Az nem okozott senki számára meglepetést, hogy a megállapodás megszületett, ezt sejteni lehetett már akkor, amikor a nyáron megegyeztek a megyék a kormánnyal a feladatok szinte teljes körű átvállalásáról. Sokkal keményebb tárgyalásokat ígér az a kérdés, hogy milyen ütemben törlessze az állam a megyék adósságát.

Az ugyanis a névtelenséget kérő, a tárgyalásokat menetét jól ismerő forrásaink szerint valószínű, hogy a kormány nem szeretné ezeket az előre megszabott időpontokban törleszteni. Teljes az egyetértés abban, hogy az államkasszából ki lehetne fizetni 180 milliárd forintot, ha akarnák, de a jelenlegi gazdasági helyzetben nem szeretnének egy ilyen lépést megtenni. Eközben azonban mindenképp elkerülnék azt is, hogy a bankok és a külföldi gazdasági döntéshozók ezt úgy értelmezzék, mint ha az állam átütemezést kérne, hiszen az általában fizetésképtelenséget jelent. Ennek pedig a látszatát is el kell kerülni.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

átütemezés adósság csőd önkormányzat megye
Kapcsolódó cikkek