Magyar gazdaság

"Azt hittük, megúsztuk a falurombolást" - Dühös polgármesterek

Felfokozott hangulatban telt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) gyűlése. Az új önkormányzati törvény tervezetét Gödöllőn értékelő mintegy 250, és ugyanennyi, országszerte videókonferencián keresztül bekapcsolódó polgármester szerint megalázó helyzetbe hozták őket, a tervezett intézkedésekkel „tízmillió ember együttműködéséről mond le” a kormány.

Gémesi György, a szövetség elnöke külön kifogásolta, hogy az új törvény a korábbiakkal ellentétben nem tenné kötelezővé az őket érintő új szabályokról való egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel, csupán lehetőséget biztosít a kormány számára, hogy felajánlja az együttműködést.

Dietz Ferenc, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) társelnöke úgy fogalmazott, a kétharmados törvények körébe való beemelés kasztosodáshoz vezetne, akár évtizedekre bebetonozva a települési szerkezetet, amiből kitörni nem lehet. Több polgármester kifogásolta, hogy a 3000 fő alatti lélekszámú települések önkormányzatait kötelező lenne összevonni.

Elismerték, hogy együttműködésre szükség van, azonban a jellemzően kistelepüléses vidékeken akár 10-15 falu is egy önkormányzat irányítása alá kerülne, ami nem működőképes. A 2500-3000 fős kistelepülések polgármesterei sérelmezték, miért lesz kötelező számukra is az összevonás. Egy vélemény szerint annak idején a kistérségek a politikából kiszorult káderek menedékévé váltak, és most ugyanez várhat a járásokra is.

Teljes volt a felháborodás a kormány oktatásra vonatkozó terveivel kapcsolatban is. „Azt hittük, megúsztuk az elmúlt nyolc év falurombolását, de most úgy érezzük, elveszik az iskoláinkat” - fogalmazott egy polgármester. Az iskolák államosítása uniós szinten is nagyon komoly kérdéseket vet fel. Több helyen ugyanis EU-támogatást is igénybe véve újították fel az iskolákat, szerződésben vállalva annak működtetését. Fájdalmas az önkormányzatoknak az is, hogy a nagyobb összegű hitelek felvételéhez a kormány engedélyére lenne szükség, vagyis az önálló fejlesztésről szóló döntési joga megszűnne a településeknek.

A konferencián elhangzott, hamarosan aláírásgyűjtésbe kezdhetnek a polgármesterek az ellen, hogy a kormány a jelenlegi formájában nyújtsa be a parlament elé szavazásra az önkormányzatokról szóló törvény módosításait. Gémesi György elmondta, a TÖOSZ elnöksége kedden ül össze, amennyiben ők rábólintanak, akár már ezen a héten napvilágot láthat a petíció.

polgármester Gémesi önkormányzat töosz költségvetés
Kapcsolódó cikkek