Magyar gazdaság

Bokros az önpusztító politikáról - Magyarországot leminősítés fenyegeti

A jövő évi költségvetésre vonatkozó előterjesztés pénteken folytatódott általános vitájában Bokros Lajos európai parlamenti képviselő azt képviselte, a büdzséjavaslatban túl sok a bizonytalanság, a növekedés és a hiánycél sem teljesíthető, a Fidesz viszont arra figyelmeztetett, hogy nem szabad Magyarország hitelét rontani külföldön.

A volt pénzügyminiszter úgy ítélte meg, hogy a jövő évi költségvetésben túl sok sebezhetőséget hordozó bizonytalanság van. Szerinte a kormány "kapkodó, ésszerűtlen, szakszerűtlen" gazdaságpolitikája nyomán Magyarországot nemzetközi leminősítés fenyegeti, ami jelentősen növeli az államadósság kamatkockázatait.

Mint mondta, ilyen helyzetben fontos lenne a külső hitelezés bizalmának visszaszerzése, a kormány azonban függetlenségi harcot indít az IMF, a külföldi bankok, a nemzetközi beruházók ellen és ez az "önpusztító politika" aláássa a hazai megtakarítók bizalmát is. A 2,5 százalékos hiány nem teljesíthető, 3 százalék alatti hiány is csak a tartalék törlésével lenne elérhető, tartalék nélkül viszont nincs költségvetés - mondta.

A költségvetés növekedésre vonatkozó előrejelzését is megalapozatlannak nevezte, és azt vetítette előre, hogy a háztartások fogyasztása biztosan nem nő, a vállalati beruházások nem emelkednek, az állami beruházások csökkennek, ezt utóbbit viszont nem egyensúlyozza a kivitel növekedése.

Szerinte a kormány nyíltan meghirdeti az inflációs gazdaságpolitikát, az áfa 27 százalékra emelése, a járulékemelés, az új adónemek bevezetése és a forint árfolyamának gyengítése azt eredményezi, hogy az közel 5 százalék lesz.

Úgy látja, a költségvetés tele van megalapozatlan tételekkel, például az egészségbiztosítási alap jóval nagyobb lesz a tervezettnél, és képtelenség egyharmaddal levágni a gyógyszerkassza kiadásait.

GDP önpusztító politika bokros növekedés költségvetés
Kapcsolódó cikkek