Magyar gazdaság

Európa utolsó diktatúrája az összeomlás szélén

Az infláció száguld, a rubel az euróval szemben 200 százalékkal gyengült. A fehérorosz jegybank igyekszik pénzhez jutni, ezért már az irodai bútorokat is elárverezi.

A jegybank ötszáz tárgyat kínál megvételre. Ezek között szerepelnek - többek között - páncélszekrények, tévék, kofferek, de egy cukortartó is, valamint egy használt japán diktafon. Csütörtökön a jegybanknak újabb, ezúttal 52 százalékos leértékelést kellet végrehajtania, ezzel a rubel az euróval szemben idén csaknem 200 százalékot vesztett az értékéből. A fehérorosz jegybank által szervezett árverés eddig mintegy 11 500 eurós bevételt eredményezett, ami szinte semmire nem elég.

A Die Presse szerint Alekszandr Lukasenko, "Európa utolsó diktátora", személyesen felelős a Fehéroroszországban jelenleg tapasztalható hanyatlásért. Politikája ugyanis a lakosság további elszegényesedéséhez vezetett, áruhiányt és a helyi valuta összeomlását idézve elő.

Lukasenko érdekes gazdaságpolitikájának részeként 700 millió dollárt vásárolt fel az állam, 24 millió euró értékű arannyal egyetemben. Az 40-80 százalékot ér el, pontos adat nem érhető el. A hiperinflációt a lakosság egy ideig dollárral és arannyal próbálta ellensúlyozni, de egyikből sem állt rendelkezésre kellő mennyiség. Nyáron már több termékkategóriában is hiány alakult ki: a sampon, a dezodor és a pelenka is hiánycikké vált a helyi médiajelentések szerint. Az orosz vezetésű Eurázsiai Gazdasági Közösség ugyan 3 milliárd dolláros kölcsönt nyújt az országnak, de ennek feltétele a 7,5 milliárd dollár értékű privatizáció. 800 millió már megérkezett Minszkbe és várhatóan még az év vége előtt befut a következő részlet.

 

 

Lukasenko Fehéroroszország dollár diktatúra leértékelés jegybank
Kapcsolódó cikkek