Magyar gazdaság

IMF: Novemberben átvilágítanak minket

Novemberben ismét Budapestre várják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőit – tudta meg a Világgazdaság.

Ám szemben a mostani IMF-látogatással, amelynek témája technikai segítségnyújtás az önkormányzati reformhoz, a következő hónapban az egész magyar gazdaságpolitikát vizsgálja át a washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet küldöttsége. Esedékes az úgynevezett IV. cikkely szerinti konzultáció, amelynek keretében átvilágítják a gazdaságot, prognózist adnak a várható irányról, illetve elképzelhető kockázatokról.

Tárgyalásokat folytatnak nem csak a regnáló kormány, illetve az állami szervezet képviselőivel, hanem a monetáris politika irányítóival, az ellenzéki pártokkal, elemzőkkel is. Az időzítése nem véletlen: a kormány jövő évi gazdaságpolitikai céljai már törvénytervezetek szintjén is láthatók. Legutóbb magyar IV. cikkely szerinti konzultációt 2008. szeptember 17-én tárgyalt a Valutaalap irányító testülete.

A IV. cikkely szerinti konzultációnak ugyan közvetlen hatása nincs, ám tétje annál nagyobb. Ugyanis a befektetők, a nemzetközi pénzpiacok, üzleti körök számára fontos, hogy milyen bizonyítványt állít ki a valutaalap. Éppen úgy, mint ahogy azt is árgus szemekkel figyelik, hogy milyen véleményt formál majd meg a három nagy nemzetközi hitelminősítő, amelynek szakértőit szintén Budapestre várják a közeljövőben. A magyar szuverén államadósság besorolása a Fitch-nél, a Moody''s-nál és a Standard & Poors''-nál is éppen, hogy felette van a bóvlinak, ráadásul utóbbi kettőnél a leminősítést valószinűsítő negatív kilátással.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hitelminősítő Moody's IMF átvilágítás költségvetés Fitch
Kapcsolódó cikkek