Magyar gazdaság

Magyarország az IMF mellőzésének feladására kényszerülhet

Orbán Viktor miniszterelnök vélhetőleg arra kényszerül, hogy feladja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mellőzésének a politikáját, mivel "szokatlan" intézkedései hozzájárulnak ahhoz, hogy Az Európai Unió országiban második leggyorsabban (Görögország után) növekedjen a csődkockázati mutató.

Magyarország hitelminősítését most felülvizsgálja a Moody’s Investors Service és a Standard and Poor’s, és döntenek arról, hogy leminősítsék-e s befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába. Magyarország azzal javítaná finanszírozási képességét, ha az IMF-fel megállapodást kötne - közölte a múlt hónapban a Bank of America Corp., a Morgan Stanley és az UniCredit SpA (UCG).

A magyar kormánynak csütörtökön nem sikerült eladnia egy aukción a 12 hónapra szóló adósságpapírjait. A Bloomberg ezzel kapcsolatban idézte Jaksity Györgyöt, a Concorde Érzékpapír elnökét, amely Magyarország legnagyobb nem banki jellegű bróker cége. "Ha nem tudjuk magunkat finanszíroznia piacról, akkor csak a multilaterális intézetek maradnak, olyanok, mint az és az IMF."

A Bloomberg ezzel kapcsolatban utalt arra, Magyarország arról igyekszik meggyőzni a szuverén vagyonalapokat, például Kinában, Oroszországban, Norvégiában, Szaúd-Arábiában és Kazahszánban, hogy váljanak hosszú távra szóló befektetővé a magyar kötvénypiacon. "A meglehetősen szokatlan intézkedések olyan jelzést küldenek a piacra, hogy ez valójában nem hiteles politikaalakítás" - hangoztatta Lars Christensen, a koppenhágai székhelyű Danske Bank A/S közgazdásza. "Egyre jobban aggódunk amiatt, hogy újra találkozunk a közép- és kelet-európai aggályokkal a szélesebb európai adósságválság részeként."

Noha az IMF hitelkerethez való hozzájutásról szóló döntést "a piacok egyelőre örömmel vennék", a befektetők "felismernék, hogy ez a gyengeség jele" - idézte az amerikai hírügynökség Matolcsy György gazdasági miniszter interjúját, amely a Heti Válasz október 26-i számában jelent meg.

A magyar államadósság törlesztésének leállására köthető biztosítási felár az elmúlt 3 hónapban 175 bázisponttal emelkedett, amely a második leggyorsabb növekedés a görög CDS-felár után. Magyarország a nyolcadik legkockázatosabb ország a világon a CMA DataVision adatai szerint. A CDS-felár 477 bázisponton mozog pénteken; október 4-én két és féléves csúcson járt 572 bázisponton. A magyar 10 éves államkötvények hozama 7,91 százalékot mutatott csütörtökön, míg a hasonló futamidejű lengyel adósságpapír 5,69-on állt.

A forint a legrosszabbul teljesítő európai fizetőeszköz az elmúlt 3 hónapot tekintve, 11 százalékot esett a dollárral szemben – mutat rá a Bloomberg beszámolója.

A kormány előrejelzése szerint 1,5 százalékkal bővülhet a gazdaság, míg a központi bank csupán 0,6 százalékos növekedést vetít előre 2012-re. A Capital Economics londoni elemzői viszont recesszióra számítanak Magyarországon jövőre.

CDS-felár csődkockáazt IMF
Kapcsolódó cikkek