Magyar gazdaság

Megoldás EU-módra: Betiltanák a hitelminősítéseket

Michael Barnier, az Európai Bizottság belpiaci biztosa szükség esetén meg akarja tiltani a hitelminősítő intézeteknek, hogy nyilvánosságra hozzák a válság sújtotta EU országokra vonatkozó országértékelésüket - írja a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában.

A hitelminősítő intézetekre vonatkozó  törvény reformját illetően Barnier egy olyan, egyelőre titkosnak szánt javaslatot dolgozott ki, amelyben azt javasolja, hogy az új értékpapírpiaci felügyelet, az ESMA kapjon jogot  arra, hogy "átmenetileg megtiltsa" a fizetési képességre vonatkozó besorolások nyilvánosságra hozatalát – írja az FTD a birtokába került dokumentumra hivatkozva. Barnier tervei szerint azok az államok kapnának védettséget, amelyek EFSF-, EU-, vagy IMF hitelről tárgyalnak, így – véli a biztos – megakadályozhatnák, hogy a rossz időben érkező leminősítés destabilizálja az adott gazdaságokat.

Jelenleg Görögország, Írország és Portugália kap az EU-tól és az IMF-től pénzt, de középtávon további országoknak lehet szükségük segélyre, köztük Olaszországnak és Spanyolországnak. A biztos novemberben terjeszti be az elképzelését, amelyet az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, így 2012 ősze előtt aligha léphet hatályba.

Az Európai Hitelminősítő Ügynökség (European Rating Agency) korábban már sokat hangoztatott terve hamarosan alakot ölthet. Az ügynökség formába öntését már meg is kezdte a Roland Berger Strategy Consultants. Az ERA feladata nem lesz más, mint "megerősíteni és fenntartani a piac pénzügyi stabilitását, valamint csökkenteni a hitelminősítői iparág jelenlegi felállásából származó rendszerszintű veszélyeket. Az ERA magáncég lesz, de nonprofit jelleggel működik majd, a létrehozásában és működtetésében pedig részt vesz az egész európai pénzügyi iparág.

A három nagy - amerikai - hitelminősítő munkájával az utóbbi hónapokban a világ egyetlen táján sem voltak elégedettek sem a politikusok, sem a befektetők. Az össznépi kirohanás Európában akkor indult meg, amikor július elején a Moody''s egyetlen lépésben négy fokozattal bóvliban rontotta le Portugália besorolását, annak ellenére, hogy a kormány az ellenzék támogatása mellett mutatta be költségcsökkentő programját.

Az EB igazságügyi biztosa, Viviane Reding akkor azt mondta: "két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak".

Ewald Nowotny , az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja pedig egy interjúban kijelentette: véleménye szerint a hitelminősítő ügynökségek maguk is hozzájárultak az adósságválság kialakulásához az euróövezetben.

hitelminősítő IMF országbesorolás Barnier EU EFSF
Kapcsolódó cikkek