Magyar gazdaság

Nehéz idők jönnek a városokra

Jelentős megszorítások következnek az önkormányzati szektorban. A legtöbb támogatás, amelyet a települések kapnak, vagy egyáltalán nem változik 2012-ben, vagy csak annyira, hogy az infláció mértékét nem haladja meg a növekedés – derül ki a jövő évi költségvetés tervezetéből.

Ugyan a készülő önkormányzati törvény sok terhet levesz a települések vezetőinek válláról, a finanszírozás nem lesz egyszerű jövőre sem. A kevés pozitív kivételhez tartozik az esélyegyenlőséget segítő programok támogatása, amelyre 19 százalékkal többet költhet az állam, mint idén. Többel segíthetik az európai uniós pályázatokhoz az önrész biztosítását is.

Az általános kép azonban nem ilyen pozitív, a legtöbb keretszám nominálértéke nem változott 2011-hez képest. Így például ugyanannyi jut a tömegközlekedés fejlesztésére jövőre, mint amennyi idén, a közművek fejlesztésére sem lesz több forrás, nem változik a belterületi utak burkolásának támogatása sem, és ez csupán néhány példa a legjelentősebbek közül. Több önkormányzat már idén is a fenntarthatóság határához közel járt, súlyos problémák jöhetnek, ha a tervezett 4,2 százalékos mellett ugyanennyi forráshoz jutnak jövőre is.

Az önkormányzati fejezeti tartalék mellett az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek nyújtott támogatásokon is sokat spórolna a kormány. A terv az, hogy nyolcmilliárd forinttal csökkentik az önhiki-támogatásokat 2011-hez képest, valamivel több, mint 23 milliárdra. Árnyalja a képet, hogy idén még a megyei önkormányzatok is pályázhatnak erre az állami segítségre, míg jövőre legalább velük nem kell már versengeniük a településeknek. Ám a megyék támogatása közel sem tett ki annyit az eddig elbírált pályázatokban, mint amennyivel most kevesebb lesz az önhiki-keret.

Nem alakulnak jól az önkormányzatok bevételei sem. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) számításai szerint ebben az átengedett személyi jövedelemadóból és az egyéb állami támogatásokból a nominális növekmény másfél százalék lehet, ez pedig reálértékben 2,7 százalékos csökkenést jelentene. Az átengedett bevételekben alapvető változás, hogy megszűnik a két évvel korábbi, településre kimutatott szja-részesedés 40 százalékos mértéke, helyette már csak a lakhelyen maradó 8 százalékos résznek megfelelő összegből áll. A normatív szja-t állami hozzájárulás váltja fel – hívja fel a figyelmet a TÖOSZ. Ez a szövetség szerint elsősorban Budapestet és a többi olyan településet érinti érzékenyen, ahol az egy főre jutó átlag feletti.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

helyi adó támogatás önkormányzat önhiki költségvetés
Kapcsolódó cikkek