Magyar gazdaság

Népszavazást kezdeményezhetnek az Munka Törvénykönyvéről

Az emberek 64 százaléka szerint a munkaadóknak kedvez a Munka törvénykönyvének (Mt.) módosítása, és a lakosság 88 százaléka elvárja, hogy a kormány a változtatások előtt egyeztessen minden szakszervezettel - ez derül ki egy friss, öt szakszervezet megbízásából készített reprezentatív felmérésből, amelynek eredményeit csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezete, a BKV HÉV Dolgozók Szakszervezete, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezete, és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MSZ) megbízásából az Ipsos végezte el a kutatást, s az eredményeket az országgyűlési képviselőknek is eljuttatták - mondta Kiss László, az MSZ elnöke. 

A képviselőknek címzett levél szerint "ma Magyarországon három millió munkavállaló jogait és megélhetését érinti hátrányosan az új Munka törvénykönyve jelenlegi tervezete. Szerintünk ez olyan súlyú ügy, melyről szélesebb társadalmi, szakszervezeti egyeztetést szükséges tartani, és akár a népszavazás intézményétől sem kell megriadni".

Papp Zoltán, a VSZ elnöke is hangsúlyozta, megfontolják egy népszavazás kezdeményezését a kérdésben.

munkaadók munka törvénykönyve munkavállalók MT jogok
Kapcsolódó cikkek