Magyar gazdaság

ACCA: A pénzügyisek 45 százaléka szerint rosszul dolgozik a kormány

Többnyire nem lát reményt a világgazdaság stabilizálására az a 2.873 pénzügyi szakember, aki részt vett az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) eddigi legnagyobb mintavételen alapuló nemzetközi kutatásában.

A közép- és kelet-európai pénzügyi szakemberek bizakodóbbak nyugati társaiknál, de újabb világgazdasági mélypontot jósolnak - derül ki a világ legnagyobb pénzügyi és számviteli szakembereket tömörítő szervezetének az MTI-hez is eljuttatott felméréséből. A 2011 harmadik negyedévében végzett tanulmányból kiderül, hogy a válaszadók háromnegyede szerint a globális gazdasági körülmények folyamatosan romlanak, de legalábbis stagnálnak. A válaszadók 45 százaléka úgy gondolja, hogy kormányuk nem kezeli megfelelően a jelenlegi gazdasági kihívásokat.

Közép- és Kelet-Európában valamivel biztatóbb válaszok születtek, de az üzleti bizalom rendkívüli mértékben kiszolgáltatott az európai pénzpiacokon zajló, egyelőre nehezen megjósolható változásoknak. A régió 147 válaszadójának csaknem fele számolt be a saját szervezetébe vetett bizalom csökkenéséről - az előző negyedévi 25 százalékhoz képest a duplájára növekedve - és több mint kétharmaduk (51 százalékról 67 százalékra emelkedve) a gazdaság stagnálását vagy egyenesen hanyatlását jósolja. Világszinten a válaszadók ismét az ázsiai-óceániai térség növekedésében látják az egyik lehetséges menekülési útvonalat, amely egyszer már elvezette a világot a kilábaláshoz.

 

felmérés ACCA Association of Chartered Certified Accountants gazdaság válság
Kapcsolódó cikkek