Magyar gazdaság

Belgium is bajba kerülhet – Rekordon a csődkockázat

Belgium államadósságának törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felára (5 éves CDS-felár) rekordszintre emelkedett, 17 bázisponttal 353 bázispontra. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint Belgium államadóssága 2013-ra a GDP 100 százaléka felett lesz. A politikai válság közepette emelkednek a belga kötvényhozamok.

Bejelentette lemondását II. Albert királynak Elio Di Rupo, Belgium kijelölt miniszterelnöke. A királyi palota hétfő esti közleménye szerint az uralkodó egyelőre nem fogadta el a döntést, hanem arra kérte a kormányalakításban érdekelt hat pártot, hogy gondolkozzanak el a belpolitikai válság elhúzódásának súlyos következményein. A válság gyors megoldása mindenkinek érdeke lenne - emelte ki a közlemény.

Az országban a másfél éve tartott választások után először mutatkozott lehetőség életképes kormánykoalíció összeállítására, de a jövő évi költségvetésnek a nemzetközi pénzügyi piacok által is megkülönböztetett figyelemmel kísért kidolgozása Di Rupo közlése szerint kilátástalanná vált.

A kijelölt miniszterelnök a hét végi utolsó tárgyalásokat követően adott nyilatkozatában drámainak nevezte a kialakult helyzetet, miután a költségvetés ügyében nem tudott közös nevezőre jutni a liberálisokkal. A pártok nem tudták egyhangúlag eldönteni, miként szorítsák jövőre a költségvetési hiányt a bruttó össztermék (GDP) 3 százaléka alá, miközben az előrejelzések 4,6 százalékot vetítenek előre. Az országnak az elkövetkező években folyamatosan kellene dolgoznia a hiány lefaragásán, a külföldi eladósodottság mértéke az éves száz százalékának közelében mozog hosszú ideje.

A tavaly júniusi belgiumi parlamenti választásokon a holland nyelvű északi országrészben, Flandria tartományban a szakadárok kapták a legtöbb voksot, míg a francia ajkú déli Vallóniában a szocialisták. Idén ősszel Di Rupónak végre sikerült egyetértésre bírnia a pártokat a brüsszeli és a Brüsszel környéki választókerület nyelvi határok mentén történő szétválasztásában, aztán az adóbevételek jelentős részének tartományi kézbe adásában, majd pedig a tartományi döntési jogkörök kiszélesítésében. Ezt követte október derekán a kormány összetételéről létrejött egyezség, ami után már csak a jövő évi büdzsé kereteit kellene közösen kialakítani ahhoz, hogy megkezdhesse munkáját az új kabinet. 

Bart De Wever, a flandriai választásokat megnyerő, nacionalista N-VA párt vezetője hétfőn felszólította a kereszténydemokratákat és a liberálisokat, hogy - összefogva az ő pártjával, kihagyva a szocialistákat - alakítsanak kormányt.

Megfigyelők úgy vélekedtek, hogy egyre elkerülhetetlenebbnek látszik a rendkívüli választások kiírása.

Az közben előzetes figyelmeztetést küldött öt tagországnak, amelyek jövőre a költségvetési szabályok megsértését kockáztatják - közölte a Berlinben tartózkodó Olli Rehn, az Európai Unió pénzügyi biztosa.

Hírügynökségi források szerint Rehn, újságírók előtt Belgiumot, Lengyelországot, Magyarországot, Ciprust és Máltát nevezte meg, kijelentve, hogy megfelelő intézkedéseket vár ezektől az országoktól.  

Rehn az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének ismertetése kapcsán, november 10-én már közölte: az öt tagállamtól további tájékoztatást fog kérni arról, hogy milyen intézkedésekkel tervezik tovább csökkenti a deficitet a következő időszakban.

CDS-felár GDP csődkockáazt adósság eurózóna Belgium válság költségvetés
Kapcsolódó cikkek