Magyar gazdaság

Bűncselekmény lehet a költségvetés meghamisítása

Szakértői vélemény szerint lehetnek olyan vonatkozásai a 2002-2010 közötti államadósság-növekedésnek, amelyek túlmutatnak a politikai felelősségen - az erről szóló jelentést hétfőn tárgyalta meg az államadósság növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló albizottság.

Az MTI birtokába került szakértői jelentésben az szerepel: "a pénzügyi és adatszolgáltatási szabályozók megszegése nem feltétlenül kell, hogy a politikainak nevezett felelősség szintjén rekedjen meg. Amennyiben annak büntető alanyi oldalai fennállnak, az idézett szabályok megsértése a büntető törvénykönyv rendje szerint szankcionálható".

A szakértői anyag a költségvetési adatok torzító meghamisítását, a PPP-t, mint minden további gazdaságossági megfontolás nélkül tömegesen alkalmazni rendelt konstrukciót, egyes jelentős nagybeszerzéseket és a nyilvánvaló, rendszeres és folyamatos túlszámlázásokat tekinti olyan kormányzati lépéseknek, "amelyek felelősségi köre akár túl is mutathat a szokásos politikai felelősségen".

btk adósságnövekedés államadósság bizottság
Kapcsolódó cikkek