Magyar gazdaság

Cégenként 100 millió dolláros költségre készülhetnek a nagybankok

Az amerikai kormány bevezeti a külföldi számlákra vonatkozó adózási jogszabályt (FATCA), amelynek bevezetése rendkívül magas költséget jelent a nemzetközi pénzintézeteknek.

A FATCA egy, a nem egyesült államokbeli számlákra vonatkozó jelentéstételi kötelezettséget előíró törvény. A szabályozás célja az amerikai adózók külföldön  tartott jövedelmeinek feltérképezése. Ezt a FATCA úgy kívánja elérni, hogy az egyesült államokbeli pénzügyi intézményeket arra "ösztönzi", hogy az amerikainak minősülő ügyfeleiket azonosítsák, és számlájuk egyenlegéről rendszeresen tegyenek jelentést az amerikai adóhatóságnak - jelenti a Reuters.

A törvénybe épített "ösztönző" egy 30 százalékos forrásadó, amely az Egyesült Államokból származó - a pénzügyi intézmény, illetve a számlatulajdonosok által realizált - jövedelmet és bruttó bevételt sújtja a jogszabályban előírt azonosítási és jelentéstételi kötelezettség elmulasztása esetén.

James Broderick, a JP Morgan Asset Management regionális vezetője egy konferencián elmondta: a jogszabály tíz év alatt mintegy 8,5 milliárd dolláros adóbevételt hoz az amerikai államnak, miközben a nemzetközi nagybankok számára a FATCA-nak való megfelelés ára cégenként mintegy 100 millió dolláros költséggel jár. Broderick szerint ezért egyszerűbb lenne, ha a bankok írnának egy csekket az adóhivatalnak. Úgy látja, előfordulhat, hogy az eszközkezelőknek változtatniuk kell üzletvezetési gyakorlatukon a jogszabály hatálybalépését követően.

Keith Lawson, az amerikai befektetési cégeket képviselő ICI jogi tanácsadója szintén 100 milliós összegről tud és megjegyzi: a FATCA szabályai drákóiak, de visszavonásuk szinte lehetetlen, mert túl nagy bevételt hoznak Washingtonnak.

fatca jogszabály bevétel adó amerikai
Kapcsolódó cikkek