Magyar gazdaság

Felfüggeszthetik a segélyezett EU-tagállamok hitelminősítését

Az Európai Bizottság javasolni fogja azon európai országok hitelminősítésének felfüggesztését, amelyek nemzetközi támogatásban részesülnek, illetve azokét, amelyek osztályozása növelné a piaci bizonytalanságot - mondta hétfőn a témában illetékes francia uniós biztos.

A nemzetközi hitelminősítők az Európai Unióban a Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság (ESMA) felügyelete alá tartoznak. "A hitelminősítőknek - ha az ESMA úgy dönt - meghatározott ideig nem lesz joguk osztályozni azokat az országokat, amelyek az vagy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemzetközi támogatási programjaiból részesülnek" - mondta Michel Barnier a BFM francia hírrádióban.

A három nagy - amerikai - hitelminősítő munkájával az utóbbi hónapokban a világ egyetlen táján sem voltak elégedettek sem a politikusok, sem a befektetők. Az össznépi kirohanás Európában akkor indult meg, amikor július elején a Moody''s egyetlen lépésben négy fokozattal bóvliban rontotta le Portugália besorolását, annak ellenére, hogy a kormány az ellenzék támogatása mellett mutatta be költségcsökkentő programját.

Az EB igazságügyi biztosa, Viviane Reding akkor azt mondta: "két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról, azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon, vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak".

hitelminősítő hitelminősítés felfüggeszt ESMA Barnier
Kapcsolódó cikkek