Magyar gazdaság

Finn miniszter: Darwini elvek szerint vezessük az EU-t!

Alex Stubb, Finnország Európa-ügyi minisztere azt követelte, hogy az euróövezet vezetését darwini irányelvek szerint alakítsák.

Stubb arra gondol, hogy a legmagasabb, hármas AAA hitelminősítéssel rendelkező hat állam – amelyek közé Németország is tartozik – rendelkezzék nagyobb befolyással a gazdaságpolitikára - jelentette ki a finn miniszter csütörtökön a Handelsblatt brüsszeli tudósítása szerint. "Számomra az euró darwini rendszernek számít, ami az erősebb túlélését jelenti" - fogalmazott. "Erről a piacok gondoskodnak, és úgy hiszem, ily módon tudunk a legjobban a piaci feszültséget fékezni". 

Szerinte csak a piacok erős nyomása és a belföldről érkező politikai nyomás kombinációja biztosíthatja, hogy a tizenegy euróállam topminősítés nélkül is eleget tudjon tenni a kötelezettségeinek. Jelenleg Németország, Ausztria, Franciaország, Hollandia, Luxemburg és Finnország rendelkezik a legmagasabb besorolással. Stubb szerint az EU magországainak politikai vezetéséről való vita levegőbe beszélés, ugyanis a piac dönti el, mely államokat tekinti vezetőerőnek.

"Miért kellene azokra az államokra hallgatnunk, amelyek nem törődnek saját állami pénzügyeikkel? A cél, hogy megakadályozzuk a jelenlegi helyzet megismétlődésé. "Kalácsra és korbácsra van szükség, és úgy hiszem, a kalácsnak a piacról kell jönnie" – fogalmazott a tárcavezető, aki doktori disszertációját az euróövezet differenciált integrációjáról írta.
 

Németország finn hitelminősítés darwini Finnország
Kapcsolódó cikkek